Menú

S'inaugura l'exposició 'Desenterrant el silenci' al Foment Vilanoví

Comparteix:
13/12/2013 14:06

La mostra, del fotògraf Sergi Bernal, es podrà veure fins al 26 de gener

Una cinquantena de persones van assisitir ahir a la inauguració de l'exposició Desenterrant el silenci, al Foment Vilanoví. Es tracta d'un projecte fotogràfic i d'investigació de Sergi Bernal que explica l'obertura d'una fossa comuna de l'any 1936, en un indret de la serra de La Pedraja situada a Villafranca Montes de Oca (Burgos) on hi havia enterrades centenars de persones. 

En l'acte d'inauguració la regidora de Cultura, Marijó Riba, va manifestar que "un acte com aquest és un acte de memòria històrica i que tant societat com administració estan obligats a impulsar. Un acte que ens ajuda a fer-nos créixer democràticament".

L'acte es va iniciar amb la conferència d'Albert Tubau Aprendre de lletra a la Vilanova republicana, on l'historiador va parlar sobre els moviments pedagògics durant la República a Vilanova i la Geltrú i a Catalunya. Abans, però, hi va haver la intervenció de Montse Barti, presidenta del Moviment de renovació pedagògica del Garraf, qui ha estat l'impulsor de portar la mostra al Foment Vilanoví. Montse Barti va explicar que Antoni Benaiges va ser professor de l'Escola graduada de Vilanova i la Geltrú i un impulsor del mètode del pedagog francès Célestin Freinet. El mètode Freinet consistia en què els propis alumnes fessin el seu diari a través d'una impremta escolar, donar la paraula al nen, etc. Aquest mètode es va utilitzar a l'escola Cossetània durant els primers anys.

Seguidament va intervenir Sergi Bernal, autor de l'exposició. El fotògraf va explicar que "el projecte neix com una història recuperada a peu de fossa que parla d'una promesa que va fer el mestre Antoni Benaiges als seus alumnes l'any 1936 i que mai va poder complir".

La mostra es podrà visitar al Foment fins al 26 de gener de 2014, de dimarts a diumenge de 17 a 22 h. A més a més, el dia 16 de gener, a les 19 h, es farà el passi del documental El retratista, que explica la vida del mestre Benaiges, realitzat pel mateix Sergi Bernal. A continuació hi haurà una xerrada amb el fotògraf i el director del documental Alberto Bougleux. 

Desenterrant el silenci 02

Desenterrant el silenci

Desenterrant el silenci és un reconeixement i un petit homenatge al mestre de Mont-roig del Camp, Antoni Benaiges, oblidat en una fossa comuna, i als altres homes i dones igualment assassinats que estaven amb ell a les muntanyes de La Pedraja (Burgos).

L'exposició està formada per una trentena de fotografies dels treballs de recuperació dels cossos, una reproducció d'una fossa comuna de 20 metres quadrats i un audiovisual del projecte que inclou més imatges i documentació.

A l'agost de 2010 es va localitzar una fossa amb 104 persones assassinades entre juliol i octubre de l'any 1936 per la repressió feixista, entre les quals es pensa que hi havia les restes d'Antoni Benaiges, natural de Mont-roig del Camp, i mestre de l'escola nacional mixta de Bañuelos de Bureba, municipi rural proper a Briviesca. Benaiges també va ser director de L'escola Graduada de nens de Vilanova i la Geltrú.

Desenterrant el silenci 01

Desenterrant el silenci 01

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració