És un model territorial d'intervenció que dóna eines de suport a tots els agents i dispositius implicats per prevenir, identificar i abordar les possibles situacions de maltractament
El Centre Multiserveis La Plataforma va acollir dijous la presentació del Protocol d'abordatge al maltractament a les persones grans, amb la presència de la regidora de Polítiques de Ciutadania, Blanca Albà; de l'advocat especialitzat en la defensa de la gent gran Jordi Muñoz, de l'associació EIMA; de la cap de Serveis Socials, Marta Rovira; i de les representants tècniques del grup de treball responsable de l'elaboració, posada en marxa i seguiment de la implementació del protocol, Mireia Ferret i Toñi Gahete.
En els darrers anys s'ha pogut constatar que el maltractament o tracte inadequat a les persones grans s'està fent cada cop més visible, com a conseqüència de l'allargament de l'esperança de vida i l'augment de persones grans. Un fet que afecta principalment a persones grans vulnerables i dependents, que poden presentar fragilitat física, intel·lectual o psicològica, i que les fa susceptibles de patir-ne. Alguns factors de risc són l'aïllament social, l'estrès del cuidador, malaltia mental, drogodependència, problemes socioeconòmics o antecedents de violència familiar.
L'elaboració d'aquest protocol neix com a fruit de la necessitat, per part de tots els agents i dispositius implicats de Vilanova i la Geltrú, de donar resposta en situacions de maltractament a la gent gran, consensuant instruments i un mètode de treball en comú que facilitin als professionals dur a terme accions preventives i intervenir amb les persones implicades de manera eficient, garantint els drets i la protecció de les persones grans.
El Protocol s'estructura en els tres grans nivells d'intervenció: la prevenció, la detecció (primer amb la sospita i després amb la valoració), i la intervenció i recuperació.
L'objectiu principal del Protocol és consensuar instruments i metodologia de treball entre els professionals del territori davant les situacions de maltractament a les persones grans, per tal d'oferir l'orientació, suport i les respostes d'atenció més adequades tant a les persones que reben maltractaments com a les persones que els causen, i proporcionar criteris per prevenir, detectar i intervenir de forma eficaç.
Per això s'estableixen circuits i procediments de treball entre serveis socials, salut, justícia i els cossos de seguretat. El Protocol l'han elaborat conjuntament diversos agents socials del territori, que conformen la comissió d'inici i seguiment: les Àrees Bàsiques de Salut de la ciutat, el Servei de Geriatria del Consorci Sanitari del Garraf, la Unitat de Cronicitat Garraf, el Centre Salut Mental d'Adults Garraf, el cos de Mossos d'Esquadra i, per part de l'Ajuntament, les regidories de Serveis Socials i Salut i de Gent Gran, l'Oficina de l'Espai d'Equitat, la Policia Local i el Programa Referent comunitari/a de dependència Alt Penedès-Garraf.
Podeu consultar el protocol aquí