La Comissió d'Urbanisme de Barcelona va aprovar inicialment a finals de setembre el Pla Director de les Àrees Residencials Estratègiques per a l'Alt Penedès i el Garraf. Vilanova i la Geltrú s'inclou dins aquest Pla Director amb un ARE de 16,5 hectàrees on s'hi ubicaran 885 habitatges, el 50% dels quals serà amb algun grau de protecció; zones verdes i equipaments escolars i sanitaris. La ubicació d'aquest ARE al sector de l'Eixample Nord està delimitada, d'una banda, per la ronda dels Països Catalans i la ronda Ibèrica i de l'altre, pel polígon Llimonet I i el sector entre torrents.
Aquesta proposta, aprovada inicialment per la Generalitat, a partir d'ara ha de ser objecte de revisió i discussió amb la resta de grups municipals sobre els temes que s'inclouen. El govern de la Generalitat publicarà en els propers dies l'acord d'aprovació dels Plans Directors i s'obrirà aleshores un període d'informació pública a organismes afectats i propietaris del sòl en què es podran fer al·legacions i proposta d'esmenes.
Segons ha explicat aquest migdia, el Regidor d'Urbanisme i Planejament, Joan Martorell,
per a l'equip de govern el desenvolupament de l'Eixample Nord, amb una superfície de 105 hectàrees, pot donar resposta a les necessitats de la Vilanova del futur mitjançant el desenvolupament d'una oferta equilibrada d'habitatge i la generació d'activitat econòmica. A més, el govern municipal considera factible que conjuntament amb el desenvolupament d'aquest nou sector es resolguin alguns dèficits de serveis i equipaments que té la nostra ciutat. Aquesta ARE representa un primer pas en aquest sentit.
Pel que fa al procés administratiu, actualment es troba en fase d'aprovació provisional la modificació del Pla General d'Ordenació Municipal (PGOM) per tal d'incrementar l'edificabilitat del sector i canviar la seva configuració. La voluntat de l'equip de govern és que l'existència d'aquesta ARE no modifiqui el nombre d'habitatges previstos per a tot el sector de l'Eixample Nord, que hauria de ser similar al que es preveu amb la suma de l'ARE i la resta del sector. Segons el govern municipal, caldrà fer una modificació del sector de l'Eixample Nord que reculli aquests nous càlculs.
Oferta d'habitatge protegit El desenvolupament d'una Àrea Residencials Estratègica a VNG permetrà fer a la nostra ciutat l'oferta més gran d'habitatge protegit, ja que de les 885 vivendes de l'ARE, aproximadament la meitat comptaran amb algun tipus de protecció. Concretament 468 habitatges disposaran d'algun grau de protecció (158 en règim d'Habitatge Protegit Oficial general; 63 en règim especial; 123 en règim d'Habitatge Protegit Oficial de preu concertat i 124 en règim d'Habitatge Protegit Oficial de preu concertat català. La resta, 416 habitatges, seran en règim lliure.
L'equip de govern ja havia previst destinar un 40% del total de l'habitatge de l'Eixample Nord a habitatge protegit. Amb la implantació de l'ARE aquest percentatge s'incrementa amb l'objectiu de fer que l'habitatge sigui més accessible per a la ciutadania.
A banda de les vivendes, l'equip de govern aposta per crear espais que generi activitat econòmica en aquest nou barri a la ciutat. Així doncs, en aquest sector hi ha previst desenvolupar més de 34.000 m2 de sostre comercial i terciari. A diferència d'altres ARE's, a VNG s'inclou aquesta possibilitat expressament per tal que el creixement es faci d'una manera equilibrada.
Nous equipaments i serveis a la ciutat
Mitjançant el desenvolupament de l'ARE es preveu que simultàniament a la construcció d'habitatges per part dels promotors, el 15% d'aprofitament mig es destini a construir-hi equipaments. Ja en aquesta aprovació inicial, el sector preveu construir-hi una escola nova de dues línies, amb una superfície de 7.685 m2 i una reserva de sòl d'una hectàrea per a la futura construcció d'un centre de tipus hospitalari i assistencial. A més, el pla també contempla una altra reserva de sòl destinat a un nou equipament a determinar. L'equip de govern considera que aquest és un tema clau del sector i per tant un tema bàsic que caldrà abordar amb el Departament de PTOP.
Pel que fa a la resolució de dèficits de serveis, equipaments i infraestructures de la nostra ciutat, des del govern municipal es considera que l'ARE permetrà proposar solucions urbanístiques a diferents temes com per exemple avançar en una nova fase del transvasament de torrents. Així mateix també es fa una proposta per tractar el torrent de la Pastera al seu pas pel costat de l'actual hospital de Sant Antoni Abat. A més, l'ARE també servirà per lligar el nucli antic amb el Llimonet a través d'itineraris verds i d'itineraris comercials. Pel que fa a les zones verdes permetrà iniciar el nou parc d'Entre torrents, que amb el planejament actual permetria mantenir un futur corredor verd fins a la masia d'en Cabanyes.
A banda d'aquestes qüestions, el govern municipal proposarà que sigui el mateix consorci de l'Eixample Nord qui gestioni el desenvolupament de l'ARE. Pel que fa al Pla Director, segons l'equip de govern, les al·legacions només farien referència a detalls com la construcció d'una rotonda d'accés al sector, entre d'altres temes menors.
Finalment, l'ARE inclou una illa d'uns 5000 m2, on posteriorment a la modificació urbanística pertinent, es podria traslladar alguns dels sostres de l'operació Platja Llarga.
Els ARE's són una eina que el govern de la Generalitat ha posat a disposició dels ajuntaments per tal de facilitar la tramitació urbanística amb l'objectiu d'afavorir l'accés a l'habitatge protegit incrementant notablement l'oferta. D'aquesta manera es reduiran els dèficits actuals per tal de tenir nous barris sostenibles i amb equipaments.
Quant als terminis es preveu que al març de 2009 es faci l'aprovació definitiva dels Plans Directors de les ARE's. Si la tramitació no troba grans entrebancs, l'inici de les obres d'urbanització es preveu per al 2010 i la finalització per al 2011. Els habitatges podrien estar construïts al 2012.