Menú

Vilanova i la Geltrú recorda l'holocaust nazi

Comparteix:
28/01/2013 13:30

L'Ajuntament i l'Amical de Mauthausen i altres camps commemoren el Dia Internacional de l'Holocaust, mentre el vilanoví Projecte Buchenwald organitza una exposició i un cicle de cinema

El monument a les víctimes vilanovines dels camps nazis, situat a la Plaça de la Peixateria, va ser l'escenari diumenge d'un acte commemoratiu del Dia de l'Holocaust i Prevenció de Crims Contra la Humanitat. L'objectiu d'aquesta diada internacional decretada per l'Assemblea de les Nacions Unides és recordar totes les persones víctimes de la barbàrie nazi, i sensibilitzar per la prevenció de nous crims contra la humanitat.

A l'acte hi van intervenir l'alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras; la presidenta de l'Amical, la historiadora Rosa Toran; i alumnes de l'institut Lluch i Rafecas integrants del projecte Buchenwald. Tots ells presentats per Enric Garriga, membre de la Junta de l'Amical i fill del supervivent de Buchenwald Marcel·lí Garriga.

Tots els qui van intervenir en l'homenatge van coincidir en destacar la importància de recordar les víctimes, i la de projectar cap al present i el futur un missatge de prevenció contra els totalitarismes, la xenofòbia i la intolerància.

Durant l'acte es va encendre espelmes blanques en record dels més de 6 milions de víctimes jueves de l'Holocaust, i dels 4 milions d'altres víctimes dels camps nazis, incloent les víctimes del poble gitano exterminades pels nazis al Porrajmos, els deportats republicans espanyols i catalans, les víctimes per motius polítics, i tots els col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme. En nom dels republicans hi va participar Edmon Gimeno, ex deportat als camps de Buchenwald i de Gusen, i un dels fundadors de l'Amical de Mauthausen. Finalment es va fer un minut de silenci entre els assistents, molts d'ells familiars de deportats republicans.

Projecte Buchenwald

L'acte d'ahir també va servir per inaugurar al Museu del Ferrocarril l'exposició "Imágenes y Memoria de Mauthausen", que es podrà visitar fins al 30 de juny. Es tracta de la mostra més important que hi ha en l'actualitat sobre el camp de concentració nazi de Mauthausen. Està organitzada sota la iniciativa del Ministeri d'Interior austríac, l'Amicale de Mauthausen francesa, i l'Amical de Mauthausen espanyola amb la col·laboració del Comitè Internacional de Mauthausen, amb l'objectiu de donar a conèixer al gran públic les imatges que documenten la realitat d'aquest camp de concentració, per mantenir viva la memòria dels milers de deportats als camps del Tercer Reich.

Aquesta mostra fotogràfica forma part del projecte Buchenwald, que l'Amical de Mauthausen i altres camps, juntament amb altres entitats, desenvolupa a casa nostra. El projecte Buchenwald contempla també la realització d'un cicle de cinema sobre la deportació que s'iniciarà aquest dijous 31, un cicle de xerrades sobre el projecte que s'està fent als centres de secundària des de l'inici del curs, i el proper viatge al Camp de Buchenwald d'un grup d'alumnes de la ciutat.

Pel que fa al cicle de cinema sobre la deportació, es farà els dijous a 2/4 de 7 de la tarda al Cinema Bosc. Aquesta setmana s'enceta amb la pel·lícula "Europa, Europa", una coproducció entre Alemanya, França i Polònia de l'any 1990, que descriu l'Holocaust i la 2a Guerra Mundial, i ha obtingut diversos premis, entre ells Globus d'Or a la millor pel·lícula estrangera (1991), i nominació a l'Oscar per millor guió adaptat.
Dijous 28 de febrer es projectarà el documental "El paraíso de Hafner", sobre el negacionisme. Un documental de 2007 coproduït per Àustria i Espanya.
Finalment, el 14 de març, es projectarà un documental de 2011 "Memória de las cenizas", una producció de Mariano Agudo, amb direcció d'Eduardo Montero i guió d'Ángel del Río i Eduardo Montero, sobre la repressió i deportació de més de 1.500 andalusos detinguts als camps nazis durant els anys de la segona guerra mundial, on en van morir més d'un miler.

El cicle de cinema sobre la deportació es gratuït, i està dirigit tants als alumnes de secundària que integren el projecte com a la ciutadania en general. Compta amb la col·laboració del Cinema Bosc de Vilanova.

Més informació a:
www.deportacioiferrocarril.blogspot.com
http://www.amical-mauthausen.org/
http://www.museudelferrocarril.org/

Dia holocaust

Dia holocaust

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Convivència
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració