Menú

Auditories per lluitar contra la pobresa energètica

Comparteix:
27/09/2016 14:28

Les regidories de Serveis Socials i Medi Ambient han realitzat prop de 80 auditories a famílies amb vulnerabilitat social. L'estalvi anual de mitjana és de 377 euros per llar

Amb l'objectiu d'afavorir l'estalvi a les llars vilanovines, l'Ajuntament vilanoví va posar en marxa el pla transversal Sumem Energies. En aquest marc, s'han realitzat 53 auditories energètiques l'any 2015, i se n'han fet 25 en el que portem de 2016.

20 d'aquestes auditories han estat realitzades per la Diputació de Barcelona, que ha reconegut el projecte com a exemple de bones pràctiques. El pla compta també amb la col·laboració d'un estudiant en pràctiques de la UPC, del Gremi d'Instal·ladors, i d'ECOL3VNG.
El regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet, ha volgut fer una crida "a les empreses privades perquè se sumin també al projecte, perquè sigui un projecte de ciutat, i per ajudar-nos en la lluita contra la pobresa energètica".
A banda de les auditories, s'ha editat un fulletó per donar a conèixer els ajuts que existeixen pel que fa als subministraments d'electricitat, aigua o gas, i per ajudar a entendre la factura elèctrica. Una publicació que es vol editar en altres idiomes perquè arribi a tothom qui ho necessiti, acompanyada de la difusió que es vol fer del servei de l'Agència Local de l'Energia, que ofereix assessorament gratuït a les famílies que ho necessitin.
De fet, com recorda la regidora de Serveis Socials, Gisela Vargas, la majoria de famílies que han participat en les auditories energètiques no sabien que tenien dret a l'abonament social, que permet un estalvi del 25 per cent en la factura elèctrica.
Vargas ha explicat que "les auditories s'han realitzat en domicilis de persones usuàries dels Serveis Socials municipals, han estat derivades directament aquelles famílies que presenten unes factures excessivament elevades sense ser conscients de fer consums alts, i dificultats per fer el pagament d'aquestes factures".
Un part molt important de l'estalvi mitjà anual de 377 euros que s'aconsegueix després de l'auditoria ve donat pels canvis tarifaris, sigui per l'acolliment a l'abonament social o per canviar la potència contractada.
Una altra part de l'estalvi es fa gràcies a petits arranjaments de la llar (canvi de bombetes per les de baix consum, posar doble descàrrega a la cisterna del vàter, canvi d'aixetes,...). "Mesures que a banda d'un estalvi econòmic suposen més confort per a aquestes famílies, com és el cas de posar aïllaments tèrmics", diu Vargas, que, recorda que "la valoració de les auditories és molt positiva, per això volem continuar fent-ne més".
Des de les regidories de Medi Ambient i Serveis Socials es recorda que es fan diverses sessions formatives per ensenyar un canvi d'hàbits en el consum, per estalviar diners i energia. Moltes d'aquestes sessions són obertes a la ciutadania en general, i formen part de la tasca pedagògica que es fa des de l'Agència Local de l'Energia.


RP auditories energètiques

RP auditories energètiques

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració