02/02/2016 14:36
Els pisos es destinarien a lloguer social i a pal·liar la situació d’emergència de més d’un centenar de famílies
L'Oficina d'Habitatge de Vilanova i la Geltrú, ha enviat una carta a dotze entitats financeres i bancs que tenen pisos buits a la ciutat, tot demanant la seva cessió voluntària per a destinar-los a la borsa d'habitatges socials. Aquestes entitats bancàries i filials immobiliàries dels bancs, són les que tenen un major nombre de pisos buits a la ciutat: el Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Aktua Soluciones Finacieras, Banco Popular Español, Banco Santander, Bankia, Banco Mare Nostrum, SAREB, Solvia, Tenedora de Inversiones y Participaciones, Buildingcenter, Iridion Solucions Immobiliàries i Gescat Vivendes en Comercialització. La carta, que està signada per l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, demana que aquestes entitats cedeixin voluntàriament aquests pisos per tal que l'Ajuntament gestioni el seu lloguer social, abans d'arribar al procediment de cessió obligatòria en cas que no responguin aquesta petició.
Per a Gerard Llobet, regidor d'Urbanisme, Medi Ambient i Habitatge de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, aquestes cartes serveixen per a iniciar un primer pas "per la via amistosa amb aquestes entitats financeres. Si no ens atenen, la llei ens permet la cessió forçosa. A més, des d'habitatge seguim amb els expedients que ens permeten sancionar els bancs que tenen pisos buits durant un període de dos anys. Això ja ho hem fet, amb multes de 5.100 euros per cada pis buit. Un import que es dobla si, passat un temps, l'habitatge segueix desocupat." Llobet ha explicat que aquest bancs i entitats financeres poden tenir a Vilanova i la Geltrú "300 pisos buits. És una xifra important que ens permetria atendre les necessitats actuals que, en molts casos, son molt urgents i necessàries."
A la carta s'explica que la voluntat política de l'Ajuntament és la de prevenir i actuar davant els problemes de sobreendeutament en el que es troben moltes famílies de la ciutat, degut a la seva precària situació econòmica, i que els està portant a la pèrdua del seu habitatge a conseqüència d'un desnonament o d'una execució hipotecària. També es dóna a conèixer que la situació ja no es troba únicament en el nombre de desnonaments, ni en la quantitat de famílies afectades, especialment nens i persones grans, sinó també en la dificultat per a trobar solucions per part dels propis afectats i per les administracions, com la de l'Ajuntament, que es troba a la primeria línia d'atenció directa a la ciutadania.
La carta també cita la Llei 24/2015 que el Parlament de Catalunya va aprovar l'any passat sobre un seguit de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de la vivenda i la pobresa energètica.
Aquesta llei dota a l'administració local de nous mecanismes per tal de garantir un reallotjament adequat de les persones i famílies amb risc d'exclusió residencial que estiguin en procés de ser desnonades del seu habitatge habitual. I en aquest sentit, faculta l'administració per resoldre la cessió obligatòria d'habitatges buits propietat de bancs i grans tenidors d'habitatge, per tal d'incorporar-los a la borsa d'habitatges socials.
És per aquest motiu que, en cas que les entitats bancàries no cedeixin voluntàriament els seus habitatges buits, des de l'Ajuntament es continuarà amb la via de la imposició de multes coercitives però, ara, a més, amb l'obertura d'expedients de cessió obligatòria, pels quals l'ajuntament podrà disposar d'aquests habitatges durant tres anys per a allotjar les famílies amb risc d'exclusió social.
En aquest moments, la regidoria de Serveis Socials té detectades més d'un centenar de famílies a Vilanova i la Geltrú en situació de vulnerabilitat i amb urgent necessitat d'habitatge.