Menú

Vilanova i la Geltrú disposarà a partir del mes d'abril d'un Banc del Temps

Comparteix:
18/03/2009 11:57

La iniciativa, existent ja a moltes ciutats d'arreu del món, té com a objectiu canviar temps per temps, i s'emmarca en el Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic

Intercanviar temps per temps. Aquesta és la filosofia bàsica dels anomenats Bancs del Temps, un projecte desenvolupat per un conjunt de persones que s'hi inscriuen per realitzar un intercanvi de prestacions i serveis creant vincles de solidaritat entre sí en un territori determinat. És doncs, un banc que funciona sense diners. I a partir d'aquest mes d'abril, Vilanova i la Geltrú disposarà també d'aquest servei.

Aquest és un projecte promogut per l'Ajuntament de de la ciutat en col·laboració amb l'Associació Salut i Família, que coordina els BdT de Catalunya. El projecte s'inclou en el programa social del Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic (PINA).

La primera tinent d'alcalde i regidora de Governança, Participació i Medi Ambient, Iolanda Sánchez, ha presentat aquest matí aquest servei i ha destacat que "aquesta és una prova que ens permetrà valorar altres models de desenvolupament econòmic no només a partir de l'intercanvi monetari". Segons ha manifestat Iolanda Sánchez "l'essència del projecte és valorar altres maneres de poder intercanviar coneixement i experiència entre veïns i veïnes".

Per la seva banda, el director del Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic (Pina), Francesc Surroca, ha explicat que aquest servei "pretén fomentar el voluntariat altruista, i que els que s'intercanviarà serà temps". Francesc Surroca també ha destacat que "aquest és un exemple més que en el Pina no tot és pedra, sinó que també hi ha molta activitat social. Aquest any tindrem moltes obres però volem reforçar tot el que són projectes de caire social i cultural".

Per conèixer una mica més en profunditat què és un Banc del Temps, l'Ajuntament de VNG ha preparat per a aquest divendres 20 de març una xerrada informativa sobre el projecte, a les 19 h a l'Orfeó Vilanoví. La xerrada  anirà a càrrec de Josefina Altés, coordinadora de Bancs del Temps de Catalunya i membre de l'entitat Salut i Família, i de Carme López, qui gestiona el Banc del Temps de Sant Martí. La xerrada també comptarà amb la presència de la senadora vilanovina Assumpta Baig. I a partir del dia 1 d'abril, tothom que hi estigui interessat ja podrà començar a apuntar-se i fer les primeres entrevistes i intercanvis.

El Banc del Temps és un projecte obert a tots els veïns i veïnes de la ciutat, i tindrà la secretaria al carrer Major, 39, a l'oficina tècnica del PINA. Tot i que inicialment el projecte estarà pilotat des de l'Ajuntament, l'objectiu és que a mig termini la Secretaria compti amb la col·laboració dels propis socis del Banc del Temps. 


Els Bancs del Temps (BdT)

El Banc del Temps és una iniciativa que té com a objectius enfortir les relacions socials a través de l'intercanvi de tasques i contribuir, d'aquesta manera, en la millora de les condicions de vida de les persones més vulnerables i de tota la població en general. A la vegada, vol promoure els valors de convivència, solidaritat, ajuda mútua, coneixement entre veïns i veïnes i la participació.

Què es pot intercanviar en un Banc de Temps?

- atenció a les persones: acompanyar infants a l'escola, acompanyar gent gran o necessitada al metge, fer de cangurs per a infants, intercanviar conversa, llegir contes, llibres, revistes o diaris a persones grans o necessitades, etc.

- bricolatge: arreglar una persiana, canviar fluorescents, bombetes, endolls, penjar unes cortines, pintar una habitació, treballs senzills de manobre, etc.

- cura del cos i la salut: atenció estètica, fer massatges, acompanyar a passejar en bicicleta o a caminar, etc.

- formació: confecció de currículums, ensenyar cançons tradicionals, donar suport en fer els deures escolars, ensenyar a llegir a mainada petita, etc.

- idiomes: corregir algun escrit , mantenir conversa en català, castellà, anglès o en l'idioma que calgui, traduccions, etc.

- assessorament i orientació general: sobre assegurances, mecànica, finances, danys de construcció interior de l'habitatge, etc.

- informàtica i altres tecnologies: ajudar a entendre alguns programes o problemes informàtics, passar treballs a l'ordinador, explicar com funciona el mòbil, explicar com funciona el cd i l'equip d'àudio, iniciació i suport a Internet, etc.

- tasques domèstiques: cuinar o ensenyar a cuinar algun plat, tenir cura i poda de plantes o arbres, ensenyar a planxar i a cosir, fer la compra, tenir cura d'animals domèstics, passejar gossos.

El funcionament del Banc del Temps és molt simple. Les persones que volen ser sòcies del banc del temps s'han d'inscriure a la Secretaria, explicar què poden oferir als altres i què sol·liciten. Per ser soci/a cal ser major d'edat, tenir una entrevista prèvia a la Secretaria del banc del temps i acceptar les normes de funcionament.

Cada soci disposarà d'un talonari de temps, que caldrà utilitzar cada cop que es rebi un servei. Cada taló serà el comprovant del temps que s'ha destinat a algú. També, cada soci és responsable del seu compte de temps i podrà administrar-lo com vulgui, tenint en compte que el número d'hores que dóna i rep han d'estar compensades.

Els socis són els responsables de donar el servei ofert amb garanties d'èxit. El Banc i la seva Secretaria només serveixen com a forma de contacte entre socis però mai com a responsable per la qualitat del servei ofert, que és únicament de les persones implicades en ell.

Banc del Temps

Banc del Temps

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració