Menú

El Foment Vilanoví acull l'exposició 'Desenterrant el silenci'

Comparteix:
03/12/2013 13:15

La mostra s'inaugura el dia 12 de desembre, quan s'ha programat la conferència 'Aprendre de lletra a la Vilanova republicana', amb Albert Tubau

El dijous 12 de desembre, a les 19 h, el Foment Vilanoví acollirà la inauguració de l'exposició Desenterrant el silenci, un projecte fotogràfic i d'investigació de Sergi Bernal que explica l'obertura d'una fossa comuna de l'any 1936, en un indret de la serra de La Pedraja situada a Villafranca Montes de Oca (Burgos) on hi havia enterrades centenars de persones.

Per al dia de la inauguració s'ha programat la conferència Aprendre de lletra a la Vilanova republicana, a càrrec de l'historiador Albert Tubau.

Desenterrant el silenci és un reconeixement i un petit homenatge al mestre de Mont-roig del Camp, Antoni Benaiges, oblidat en una fossa comuna, i als altres homes i dones igualment assassinats que estaven amb ell a les muntanyes de La Pedraja (Burgos).

L'exposició està formada per una trentena de fotografies dels treballs de recuperació dels cossos, una reproducció d'una fossa comuna de 20 metres quadrats i un audiovisual del projecte que inclou més imatges i documentació.

A l'agost de 2010 es va localitzar una fossa amb 104 persones assassinades entre juliol i octubre de l'any 1936 per la repressió feixista, entre les quals es pensa que hi havia les restes d'Antoni Benaiges, natural de Mont-roig del Camp, i mestre de l'escola nacional mixta de Bañuelos de Bureba, municipi rural proper a Briviesca. Benaiges també va ser director de L'escola Graduada de nens de Vilanova i la Geltrú.

El fotògraf barceloní Sergi Bernal va descobrir el cas del mestre català mentre documentava fotogràficament aquella exhumació, i va iniciar una investigació a fons sobre la seva vida que ha donat com a resultat una exposició itinerant que ja s'ha pogut veure a diferents espais culturals de Catalunya.

La mostra està organitzada pel Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró i el casal de Barri Les Esmandies.
 
A banda de l'exposició, també s'ha editat el llibre Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges el mestre que va prometre el mar, amb textos de Francesc Escribano, Francisco Ferrándiz i Queralt Solé, i fotografies del mateix Sergi Bernal, i el documental El Retratista realitzat per Alberto Bougleux i Sergi Bernal.

La mostra es podrà visitar fins al 26 de gener de 2014, de dimarts a diumenge de 17 a 22 h.

Més informació aquí.

Desenterrant el silenci

Desenterrant el silenci

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració