Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Hi havia una vegada a França

erase-una-vez-en-franciaHuérfano, inmigrante, chatarrero, millonario, colaboracionista, miembro de la resistencia, criminal para unos, héroe para otros, Joseph Joanovici fue todo eso y más. Es la historia de un hombre ambiguo. Sin miedo. Un judío en la Francia ocupada de la Segunda Guerra Mundial, que hizo fortuna a costa de los nazis. ¿Pero a qué precio?

Erase una vez en Francia va ser una de les obres nominades a Millor Obra d’Autor Estranger durant la darrera edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Fabien Nury i Sylvain Vallée s’inspiren en un personatge real per a crear una trama trepidant dins el marc de la Segona Guerra Mundial. Una història del més pur gènere negre. És una aventura gràfica on s’expliquen les peripècies d’un antiheroi en una França ocupada. D’un home humil que esdevé un personatge reconegut en el món dels nazis. Un relat d’intrigues, traïció i ambigüitat moral al París dominat per les tropes nazis.
 
fabien_nuryJosef Joanovici és un jueu analfabet emigrat a França després de les purgues tsaristes i on s’obre camí gràcies a l’oncle de la seva dona el qual li dóna feina per treure’ls a ella i al seu nadó endavant. Comença amb el negoci de la ferrovelleria, però trobar aquests materials es va anar posant cada vegada més difícil per als governs a causa de la imminent guerra. Aquest entrebanc li va obligar a aconseguir crear un poderós imperi mafiós capaç de fer-se d’una banda amb una França alacaiguda i l’altra amb els nazis, degut a que l’ocupació estava al caure i li va venir al pèl. No obstant això, Josef ocultava una altra faceta ja que donava suport a la Resistència a la vegada que salvava a centenars dels seus compatriotes jueus.

La història de Fabien Nury està molt aconseguida i dinamitza el ritme del lector amb els seus salts endavant i enrere, per d’aquesta forma el lector descobreixi que res va ser tan fàcil per al personatge com semblava des d’un principi. A més es combina amb un treball genial de l’il·lustrador Sylvain Vallée amb els seus dibuixos elegants capaços de caracteritzar els personatges i tractar-los com gent real. No és un estil modern però s’arrebossa frescor i dinamisme des de la primera vinyeta. El segon volum de la col·lecció és novetat aquesta setmana a la biblioteca.

Còmics

  • El Imperio del señor Joseph. El vuelo negro de los cuervos
  • Honor y policía. ¡A las armas, ciudadanos!
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari