Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El crim del triangle equilàter

El crim del triangle equilàterTradició i secrets des dels anys cinquanta fins a l’actualitat són els fils conductors d’El crim del triangle equilàter. Qui pot ser el responsable de la desaparició d’uns trofeus esportius? Qui signa les seves malifetes amb un triangle equilàter? Així comença el llibre de l’Emili Teixidor que hem comentat aquest dissabte 26 d’abril al Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva i Milà.

L’inspector Garrofa, protagonista d’altres títols del mateix autor com ara El crim de la Hipotenusa i El crim de la Tangent, es farà càrrec de la investigació oficial per resoldre el misteri. Paral·lelament, un grup d’alumnes de l’escola portarà a terme la seva pròpia investigació. No cal oblidar que el prestigi de l’escola i l’esforç de generacions d’antics alumnes està en joc.

En una altra escola, la desaparició d’uns trofeus esportius probablement no hagués aixecat tanta polseguera. Però quan durant generacions la disciplina, l’esforç i el treball en equip han marcat el dia a dia del centre escolar ningú no es queda indiferent davant dels esdeveniments que es van succeint, com per art de màgia, davant dels seus propis ulls.

Per aclarir tot aquest misteri hauran de retrocedir molts anys enrera i entendre què va suposar fets com la Guerra Civil, l’exili, la dictadura i la Segona Guerra Mundial per a qui ho va viure en primera persona.

Emili TeixidorEmili Teixidor i Viladecàs (1933-2012) va néixer a Roda de Ter (Osona). Va estudiar Magisteri i va començar la seva vida professional com a mestre a la seva comarca. Més tard estudiaria Dret, Filosofia i Lletres i Periodisme.

Reconegut autor de literatura infantil i juvenil amb obres com ara L’Ocell de foc (1969), Dídac, Berta i la màquina de lligar boira (1969), Cor de roure (1994), tota la sèrie de llibres de la Formiga Piga o els esmentats títols protagonitzats per l’inspector Garrofa. Segons les seves pròpies paraules “No tot el que té personatges infantils és per a nens. Escriure per a nens és connectar amb ells.” També va col·laborar amb revistes com Cavall Fort i Tretzevents.

La seva primera obra per adults va arribar l’any 1979 amb un recull de narrativa breu, Sic transit Glòria Swanson, amb què va rebre el premi Crítica Serra d’Or de narrativa. L’any 1988 va publicar Retrat d’un assassí d’ocells, la seva primera novel·la per adults. L’any 2003 arriba Pa Negre, de gran èxit i un dels clàssics moderns de la literatura catalana, que l’any 2010 amb la seva adaptació cinematogràfica va multiplicar el ressò tant del llibre com de l’autor.

Al llarg de la seva trajectòria, l’Emili Teixidor ha rebut premis com ara la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1992), el Premio Nacional del Ministerio de Cultura de literatura infantil y juvenil (1997) per L’amiga més amiga de la formiga Piga o el Sant Jordi de novel·la (1999) per El llibre de les mosques.

Emili_TeixidorEmili Teixidor a les biblioteques de VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

4 Comentaris fins ara

 1. Estefania Guinart Rosa dimarts 10 de novembre de 2015 - 17:38 h

  Hola,

  els nens i nenes del Club de Lectura Juvenil el van considerar una mica més enrevessat que la resta de títols que vam llegir, però va donar lloc a una sessió posterior d’allò més profitosa. Espero que el curs de 6è que comentes hagi gaudit de la lectura.

  Salutacions.

 2. Silvia diumenge 8 de novembre de 2015 - 13:07 h

  Hola este mes el curso de 6 ha leído el libro, es un poco complicado mas cuando en este país , la guerra, los nazis, y la república son temas que se tratan de olvidar. A partir de la mitad el libro cobra mas dinámica.

 3. Estefania Guinart Rosa dilluns 12 de gener de 2015 - 21:16 h

  Hola,

  Es tracta d’un llibre que vam llegir fa ja alguns mesos al club de lectura de la biblioteca. De fet, el dia que ens vam reunir per parlar del llibre, hi va haver comentaris de tota mena entre els que ho vam llegir. Per això la tertúlia va ser molt enriquidora. Prenc nota de la teva suggeriment de cara a properes lectures.

  Salutacions i gràcies.

 4. nicky dilluns 29 de desembre de 2014 - 20:39 h

  Si intentas que los niños quieran leerlo estas muy equivocado , es muy en farragoso y aburrido . Espero que no pienses que es una critica sino algo que tendrías que mejorar

Deixa un comentari