Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Les vacances catalanes de Tristan Tzara

Tristan-Tzara-1Aquest poeta francès d’origen romanès va ser el principal impulsor del Dadaisme, moviment intel·lectual, literari i estètic d’avantguarda desenvolupat entre l’any 1916 i el 1925, i que va ser el precedent immediat del surrealisme. Aquest moviment va sorgir com una resposta a l’absurditat de l’enfrontament bèl·lic que assolava Europa en aquells anys, als interessos burgesos que havien inspirat el conflicte i a la rigidesa intel·lectual opressiva tant en el món de l’art com en els aspectes quotidians de la societat d’aquell temps.

Tristan Tzara va arribar a Catalunya el 8 d’agost de 1958, i s’hi va estar fins al setembre. El segon viatge a Catalunya el va fer l’any següent, el 18 de setembre de 1959, i des d’allà va fer una escapada a Eivissa. La seva poesia va adquirir, en aquest temps de visites a la Costa Daurada i les illes, un caire més intimista i reflexiu, si bé va conservar sempre l’espontaneïtat i arbitrarietat en el maneig de les paraules, creant imatges il·lògiques que l’aproximen, en el producte final, al surrealisme.

De mitjans de març i fins a finals de juliol es realitza a la capital del Baix Penedès la mostra Les vacances catalanes de Tristan Tzara, a on es documenta l’estada a Catalunya del poeta amb imatges fotogràfiques, dibuixos, i material inèdit, com ara un gravat amb un text de Tzara, per a la col·lecció Gravure et Poésie de ce Temps, que l’editor i gravador Jaume Pla, promotor de les Edicions de la Rosa Vera, els va animar a fer. Pla passava les vacances a Altafulla, molt a prop del Vendrell, i també va conviure amb l’escultor i el poeta.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari