Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Phillip Roth

Phillip Roth

Philip Milton Roth va néixer a Newark (Nova Jersey) el 1933. Segon fill d’un agent d’assegurances jueu, en aquesta mateixa ciutat va cursar els estudis primaris i després va passar a les Universitats de Bucknell i Chicago, per llicenciar-se en Literatura anglesa el 1958. El 1960 publica el seu primer llibre, amb el qual aconsegueix ja el National Book Award: un recull de contes titulat Goodbye Columbus, narracions centrades en el tema dels jueus que retrobarem en gran part de la seva obra posterior.

Més tard, el 1962, publica la seva primera novel·la, Letting go. Però la fama li arribarà el 1969 amb el quart llibre, Portnoy’s complaint (El trastorn de Portnoy), protagonitzada per Alexander Portnoy, un jueu obsessionat pel sexe que relata totes les seves experiències a un psicoanalista. Escrita amb humor i llenguatge directe, l’obra va escandalitzar els jueus més ortodoxos, que la van considerar anti semita. Però en ella és on hom troba les claus de la posterior producció de l’autor: la recerca de la pròpia identitat, la sexualitat com a motor vital, i un humor sarcàstic que ben sovint agafa com a punt de partida fets autobiogràfics.

Amb The ghost writer (L’escriptor fantasma) inicia el cicle de Nathan Zuckerman, l’alter ego de l’autor que trobarem en vuit novel·les de Philip Roth (com a protagonista, coprotagonista o narrador).

Des dels anys 80 Philip Roth inicia una relació sentimental amb l’actriu anglesa Claire Bloom i comença a fer llargues estades a Londres, on s’instal·larà definitivament quan abandona la feina de docent.

 • Entrevista a Phillip Roth.
 • Textos de i sobre Phillip Roth.
 • Sílvia Romero.
  Web.
  Club La Crisàlide.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari