Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Sobre su tumba. Ian Rankin

Ian Rankin - Sobre su tumbaIan Rankin és un dels escriptors escocesos més reconeguts de l’actualitat. Es va graduar en Literatura per la Universitat d’Edimburg, on va exercir de tutor per un breu espai de temps.

Després dels seus anys com universitari, va residir a Londres i a França, on va iniciar la seva prometedora carrera com a escriptor.

Les seves gairebé vint novel·les protagonitzades per l’inspector Rebus li han valgut la consideració de mestre contemporani del gènere policíac. Guanyador del Chandler-Fulbright Award, l’Edgar Award i del prestigiós Diamond Dagger, la seva obra ha estat també premiada a França, Alemanya i Dinamarca. El 2002 va rebre l’Ordre de l’Imperi Britànic en reconeixement al seu treball literària.

Nudos y cruces
, el primer llibre protagonitzat per l’inspector Rebus pretenia ser una història independent, i va experimentar amb altres gèneres com el terror, l’espionatge, etc. Fins que algú li va preguntar què havia estat l’inspector Rebus. Va decidir llavors ressuscitar al seu detectiu i crear una nova aventura per a ell, i una altra…, i una altra més…

L’al·lèrgia a tot tipus d’autoritat de l’inspector John Rebus, uns mètodes de treball que desafien l’ètica professional i un afecció excessiva per la beguda el porten a ser apartat a la força del departament de policia d’Edimburg a La música del adiós.

Però l’inspector no es resigna i a Sobre su tumba, trobem un Rebus més gros, més vell, més cansat, més sol, si és possible, també igual de perspicaç, igual de radical, i, sobretot, més determinat que mai a arribar a la veritat, que maniobra per la via burocràtica per ser readmès recolzant-se en l’ampliació de l’edat de jubilació.

Mentre, passa els dies col·laborant com civil amb una desatesa unitat que es dedica a tornar a examinar casos que al seu dia van ser tancats per falta de proves. La pobresa de mitjans i el calamitós estat dels expedients converteixen la tasca en una frustració constant. És un desterrament en tota regla, al que a més li queden quatre dies, ja que les seves competències seran transferides a un súper organisme d’àmbit estatal.

Primer capítol de Primer capítol de Sobre su tumba

El panorama comença a canviar el dia en que atén de forma atzarosa a una dona, Nina Hazlitt, mare d’una adolescent desapareguda a el Cap d’Any de 1999, que porta una dècada preparada per escoltar la pitjor notícia sobre la desaparició de la seva filla. Però sense cadàver, pistes, ni sospitosos, la investigació policial fa molt temps que va quedar aparcada.

Nina està convençuda que la seva filla va ser la primera d’una llista de diverses menors unides pel fet d’haver estat raptades en algun tram de l’autopista A9 durant els últims anys. Per exemple, Annette McKie, de 15 anys, porta absent de la seva llar tot just tres dies, segons informen els mitjans, i ella no dubta que és la víctima més recent en unir-se a tan desafortunat grup.

La desconfiança inicial que provoca en Rebus el seu testimoni s’esquerda a mesura que transcorren els dies sense tenir notícies d’Annette i, sobretot, quan descobreix que tres de les quatre noies assenyalades per Nina van enviar una foto seva des del mateix emplaçament, sempre en la data en què es van volatilitzar.

Rebus decideix descobrir la connexió amb les altres i per això s’haurà d’enfrontar a nous i vells enemics.

Aquest nou cas del detectiu d’Edimburg demostra una vegada més la portentosa capacitat d’Ian Rankin per crear històries ombrívoles, plenes de violència i realitats pertorbadores, que el converteixen en un mestre consumat del gènere.

Llibres

 • Aguas turbulentas
 • Asuntos internos
 • Blak and blue
 • Jack al desnudo
 • Nombrar a los muertos
 • Puertas abiertas
 • Resurrección
 • Sobre su tumba
 • Uñas y dientes

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

 • Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari