Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Òscar 2014. Els nominats: Millor Actor Protagonista

A la categoria de Millor Actor Protagonista trobem cares ben conegudes pet tots els aficionats al cinema. Tots ells amb una important filmografia al darrera.

Christian Bale

christian baleActor nascut el 30 de gener de 1974 a Pembrokeshire, Gal·les (Gran Bretanya).

Nen, podríem dir, prodigi. A diferència d’altres actors o actrius que van començar la seva carrera ben aviat, Christian Bale ha aconseguit una reconeguda trajectòria professional un cop superada l’adolescència.

Va començar l’any 1984 al teatre amb l’obra The Nerd, però va ser l’any 1987 quan el seu nom va saltar a la fama gràcies a Steven Spielberg i El Imperio del Sol.

Després vindrien títols com ara Rebeldes del swing, Mujercitas, Shaft, American Psycho, El maquinista, Batman begins o The Fighter amb què va guanyar l’Òscar i el Globus d’Or com a millor actor de repartiment l’any 2011.

Aquest any opta a l’estatueta com a milllor actor protagonista amb La gran estafa americana.

Bruce Dern

Bruce DernEl més veterà dels actors que es disputaran la preuada estatueta va néixer el 4 de juny de 1936 a Chicago, Illinois (EEUU). Pare de la també actriu Laura Dern.

Es va formar al famós Actor’s Studio on va coincidir amb el director Elia Kazan, amb qui va debutar al cinema a la pel·lícula Río Salvaje. Habitual en Westerns, tant en sèries com en pel·lícules del gènere, també va participar a Marnie, la ladrona i La trama d’Alfred Hitchcock.

Destaca la seva participació a Danzad, danzad malditos de Sydney Pollack, El gran Gatsby, El regreso per la qual va ser nominat com a millor actor de repartiment als Òscar de 1978 i, més recentment, Monster i Django desencadenado.

La pel·lícula per la qual ha estat nominat als Òscar 2014 com a millor actor protagonista és Nebraska.

Leonardo DiCaprio

leonardo dicaprioVa néixer l’11 de novembre de 1974 a Los Ángeles, Califòrnia (EEUU).

Des de ben petit es va introduir en el món de la interpretació i al llarg de la seva adolescència va aparèixer regularment a la petita pantalla gràcies a la participació a diferents sèries de televisió com Roseanne, Los problemas crecen o Santa Bàrbara.

El seu debut al cinema va ser l’any 1991 a Critters 3 , encara que la primera interpretació que li va suposar reconeixement internacional arribaria 3 anys més tard amb ¿A quién ama Gilbert Grape? gràcies a la qual va rebre la seva primera nominació tant a l’Òscar com al Globus d’Or com a millor actor de repartiment.

Si haguéssim de triar, però, una interpretació que hagi suposat un punt d’inflexió a la seva carrera seria, sens dubte, Titànic.

A partir d’aquest moment ha treballat amb molts dels grans directors actuals com ara Steven Spielberg (Atrápame si puedes), Ridley Scott (Red de mentiras), Clint Eastwood (J. Edgar), Quentin Tarantino (Django desencadenado) i, com no, Martin Scorsese de qui s’ha convertit en veritable actor fetitxe. Sota les seves ordres ha treballat a Gangs of New York, El aviador, Infiltrados, Shutter Island i El lobo de Wall Street (per la qual opta a l’Òscar com a millor actor protagonista aquest any i que ja li ha suposat un Globus d’Or).

Chiwetel Ejiofor

"Half Of A Yellow Sun" Premiere - Arrivals - 2013 Toronto International Film FestivalNascut a Londres el 10 de juliol de 1977 és, sens dubte, el més desconegut de tots els actors que competiran enguany per l’Òscar com a millor actor protagonista.

Va començar de ben jove al teatre, gènere amb què ha aconseguit bones crítiques i pel qual l’any 2008 va guanyar el premi Oliver de teatre per l’obra Otel·lo.

El seu debut al cinema va ser gràcies a Steven Spielberg i la seva pel·lícula Amistad l’any 1997. Des de llavors ha participat en d’altres títols com Negocios ocultos, Hijos de los hombres o American Gangster.

Està nominat com a millor actor protagonista per 12 años de esclavitud.

Matthew McConaughey

"Failure To Launch" New York Premiere - Red Carpet ArrivalsNascut el 4 de novembre de 1969 a Uvalde, Texas (EEUU), va deixar la carrera de dret per la interpretació.

El seu debut a la gran pantalla va ser l’any 1993 amb la pel·lícula Danzed and Confused i 3 anys després participaria en la seva primera superproducció: Tiempo para matar del director Joel Schumacher.

Després vindrien Contact al costat de Jodie Foster, U-571 i un seguit de comèdies romàntiques com Planes de boda, Como perder a un chico en 10 días , Novia por contrato o Los fantasmas de mis ex-novias.

Durant l’any 2013 ha participat a la pel·lícula El lobo de Wall Street de Martin Scorsese i, principalment, a Dallas Buyers Club per la qual ha estat nominat com a millor actor protagonista.

Aquesta darrera interpretació ja li ha suposat guanyar un Globus d’Or, el Premi de la Crítica i el del Sindicat d’Actors.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari