Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Oscar 2014. Els nominats. Millor Guió original

Seguim amb el nostre particular compte enrere pel lliurament dels Òscar de Hollywood a les millors interpretacions i creacions cinematogràfiques de 2013. Us proposem que participeu amb nosaltres votant a través d’un comentari el vostre guanyador en les diferents categories.

La Gran Estafa Americana. Eric Warren Singer i David O.Rusell.

American HustleDavid O. Russell i Eric Singer signen el guió d’una pel·lícula basada en fets reals. La història gira entorn de Irving Rosenfeld, un estafador del Bronx que es veu embolicat en una ambiciosa investigació de l’FBI, l’operació Abscam, amb la qual es pretenia acabar amb una xarxa de corrupció en la qual estaven implicats importants polítics.

David Owen Russell ha passat de ser un de tants altres autors independents amb una personalitat extravagant, a un dels cineastes més prestigiosos i sol·licitats com a conseqüència dels seus darrers treballs cinematogràfics: The Fighter i El lado bueno de las cosas.

Blue Jasmine. Woody Allen

Blue Jasmine de Woody Allen

El director, actor i guionista novaiorquès obliga a la protagonista Kate Blanchett a pendular entre la verborrea abundant i els silencis tan o més incòmodes encara amb la mirada perduda i el semblant devastat.

Tots dos aconsegueixen aquesta veritable gesta cinematogràfica que consisteix a dotar d’humor i lleugeresa als moments més pesats i tràgics, i donar-li carnadura i múltiples connotacions a les situacions aparentment més lleugeres, a on el guió és la millor eina per aconseguir apropar a l’espectador a la història que ens proposa Woody Allen.
 

Dallas Buyers Club. Craig Borten i Melisa Wallack.

Nominada a millor guió originalestà basada en la veritable història de la vida de Ron Woodroof, magnificament interpretat per Matthew McConaughey, com un toxicòman i homòfob que estima les dones, al qual el 1986 se li va diagnosticar el VIH en tot el seu cos, i que només comptava amb trenta dies de vida.

Es tracta d’un guió gairebé biogràfic ja que Borten es va interessar per la seva història fa més de vint anys, pel que va haver diverses entrevistes i gravacions amb Ron fins que aquest li va permetre portar la seva vida al cinema.

Diàleg de Guió

Her. Spike Jonze.

Nominada a millor guió originalEn aquesta pel·lícula el guió és del propi director i en certa manera, és una idea evolucionada del seu curtmetratge I’m Here, on dos robots, vivint en convivència amb els humans, s’enamoren, creant així un clima de tendresa amb el do de no resultar embafadora.

Her és una evolució més realista sobre aquesta temàtica ja que ens apropa a un pròxim futur en què l’home viu completament acomodat amb l’ús de la tecnologia. La seva veu és l’ordre per llegir correus, esborrar-los, escriure i fins i tot interactuar amb videojocs.
 

Nebraska. Bob Nelson

Nebraska de Alexandre PayneL’actor Bruce Dern interpreta Woody Grant, un home ancià amb problemes amb l’alcohol i una ment no del tot estable que arrossega al seu fill, interpretat per Will Forte, en un viatge cap a l’estat de Nebraska, on té la intenció de cobrar els diners del premi d’una loteria que creu haver guanyat.

El guió de Bob Nelson es combina amb una excel·lent direcció, un cop més, d’Alexandre Payne, per aconseguir portar l’espectador l’argument d’un intens drama combinat amb situacions absurdes dels seus personatges. La clau de la comèdia és sostenir alguna cosa dramàtica fins que es converteixi en alguna cosa ridícula, el mateix que el drama és sostenir la comèdia fins que deixa de ser-ho.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari