Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Les molècules de la nostra vida

Les molècules són les protagonistes del llibre 100 molècules amb què la química ha canviat, poc o molt, la història. A manera d’exemple, a la llista apareix una substància de relativament poca importància, el tartrat d’antimoni i potassi, que sembla que va ser la que va enverinar a Mozart. I el fet que Mozart morís jove va tenir, sens dubte, influència a la història.

L’autor del llibre és Xavier Duran Escribà, l’hem pogut veure al programa El Medi Ambient de TV3, i ens explica la història d’una manera força original, ja que ressalta el paper d’unes molècules sense les quals molts fets no s’haurien produït o haurien estat sensiblement diferents.

Xavier Duran Com van influir la vitamina C i la quinina en l’expansió colonial?. I el cautxú en la Segona Guerra Mundial?. Com canviar la societat els primers plàstics?. Quin impacte han tingut ansiolítics i antidepressius?. Responent a aquestes preguntes, el llibre es converteix en una breu i amena història química del món, amb uns protagonistes sovint oblidats en l’evolució de la societat.

La tesi implícita del llibre és que de la mateixa manera que els historiadors han de saber arquitectura o art militar per comprendre episodis històrics, de la mateixa manera que els antropòlegs han de saber tecnologia per entendre les societats prehistòriques, qualsevol persona hauria de saber nocions de química per comprendre la influència de l’aparició de determinades substàncies en la seva vida i en la vida col·lectiva

Portada del llibre recomanatEl llibre ens condueix per diferents fets històrics que van canviar les circumstàncies en cada moment concret de l’evolució de la societat, i sempre és poden destacar uns per sobre d’altres.

Un d’ells és quan els científics van aïllar per primera vegada la quinina, continguda en el refresc anomenat tònica, i que aquest descobriment va influir en la colonització d’Àfrica per Europa perquè combatia la malària, que feia estralls entre els colons. També parla de la seda, una fibra natural proteica produïda per un cuc i el comerç va donar lloc al segle XV a la fundació de noves ciutats i fins i tot al descobriment d’Amèrica.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari