Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Mario Benedetti

Mario BenedettiEscriptor uruguaià, fou un destacat poeta, novel·lista, dramaturg, contista i crític. Les seves circumstàncies personals, així com els canvis polítics i socials de l’Uruguai i tota l’Amèrica Llatina, van marcar dos clars períodes en la seva obra. Durant el primer trobem una literatura realista, amb poca experimentació formal, sobre el tema de la burocràcia pública i l’esperit petit-burgès que la manté. Durant la segona època la seva obra comença a fer-se ressò de l’angoixa i alhora l’esperança de diversos sectors que anhelen trobar sortides socialistes a la repressió militar en què es veu immersa l’Amèrica Llatina (a causa d’aquesta repressió, Mario Benedetti va viure a Cuba, Perú i Espanya).

Fruit de la primera etapa tenim els seus inicis com a periodista als diaris La Mañana, El Diario i Tribuna Popular. Apareixen els seus primers llibres (Poemas de la oficina, Montevideanos), però és amb les novel·les La tregua i Gracias por el fuego, que exposen una crítica més àmplia de la societat nacional, quan arriba la seva consolidació en el panorama literari.

En la segona etapa, a banda d’una crítica més incisiva, Benedetti també experimenta en l’aspecte formal de l’escriptura. A aquesta època pertany la novel·la en vers El cumpleaños de Juan Ángel, i alguns contes fantàstics (com La muerte y otras sorpresas). També va tractar el tema de l’exili en la novel·la Primavera con una esquina rota.
Va conrear la poesia (La casa y el ladrillo, Vientos del exilio, Geografías, Las soledades de Babel), el teatre (Pedro y el capitán), y l’assaig (Crítica cómplice, El desexilio y otras conjeturas).

El març de 2001 va rebre el Premio Iberoamericano José Martí en reconeixement a tota la seva obra.

Sílvia Romero.
Web.
Club La Crisàlide.

3 Comentaris fins ara

 1. Xavi Gil diumenge 20 de desembre de 2009 - 21:10 h

  La seva sensibilitat la descobrí amb els poemes japonesos d´un llibre seu sobre haikus .

 2. Sílvia Romero divendres 27 de novembre de 2009 - 11:21 h

  Hola onatge:

  Gràcies per la teva aportació sobre la figura d’en Mario Benedetti. I ja que sóc aquí, t’animo a participar en aquestes tertúlies del Club de Lectura La Crisàlide. Si no és possible de forma presencial, que sigui mitjançant aquest bloc.

  Fins la propera,

  Sílvia Romero

 3. onatge dilluns 23 de novembre de 2009 - 0:18 h

  Un poeta que va marxar amb el seu cos però ens va deixar el seu esperit, la seva ànima.

  Una abraçada.
  onatge

Deixa un comentari