Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Homenatge a Felix Mendelssohn

Aquest any se celebren els 200 anys del naixement de Felix Mendelssohn i el Teatre Principal el diumenge 22 de novembre s’afegeix a la commemoració amb aquest Concert per a piano, violí i orquestra de corda, que interpretarà l’Orquestra de Cambra del Garraf.

Felix Mendelssohn

Felix MendelsshonFelix Mendelssohn (Hamburg, 1809-Leipzig, actual Alemanya, 1847), segon de quatre germans, va néixer en el si d’una família de banquers d’origen jueu, convertits al protestantisme. Nen prodigi, aviat va donar mostres d’un inusitat talent no només per a la música, sinó també per al dibuix, la pintura i la literatura. Els seus dots van ser estimulades per un ambient familiar en què sempre es encoratjar les manifestacions artístiques.

La seva extraordinària precocitat li va permetre adquirir des de molt petit una sòlida formació musical i intel·lectual que va tenir com a resultat la composició de nombroses obres juvenils que, a partir de les escrites des dels dotze anys aproximadament, poden considerar-se de nivell totalment professional.

La vida de Felix Mendelssohn-Bartholdy és un permanent exemple de tenacitat i estudi doncs, tenint-ho tot -bons professors, una llar culte i totes les comoditats materials- no va permetre que la supèrbia frustrés el seu talent. Una oïda sensible, una fantàstica memòria i una intuïció musical de gran virtuosisme, li van permetre assimilar sense esforç tot el que se li ensenyava. A la llar d’Hamburg d’Abraham i Leah Mendelssohn, la cultura mai va ocupar un lloc secundari, i és així que quan era un adolescent de 12 anys, ja tenia a la seva disposició una Orquestra de Cordes.

Efectivament, entre 1820/24, aquest precoç artista va escriure 12 Simfonies per Cordes, 5 Concerts, i gran quantitat d’obres de càmera per piano i òrgan, així com cançons i obres corals sacres. Tot aquest material estava col·leccionat en grans carpetes, que ell anomenava “Green Books”, i que contenien un prolífic curs d’idees en totes les formes, així com esbossos, assaigs, treballs abandonats per noves idees i altres finalitzats. Aquestes carpetes van ser dipositades a la Biblioteca de l’Estat Alemany de Berlín-Est, i segons el que se sap, no van ser editades en vida del compositor. En aquesta compilació hi havia un Concert per dos 2 pianos i orquestra i un
Concert per a piano, violí i orquestra de corda escrit l’any 1823, quan l’autor comptava 14 anys d’edat i que escoltarem aquest dissabte interpretat per l’Orquestra de Cambra del Garraf.

Concerto for Violin,Piano and Strings in D minor By Mendelssohn

Orquestra de Cambra del Garraf

L’Orquestra de Cambra del Garraf (OCG) és una formació constituïda per un grup de músics estrictament professionals, residents o vinculats tots ells a la comarca del Garraf, que des de ja fa 25 anys tenen el propòsit i la intenció d’apropar música de qualitat en viu i en directe a un públic creixent tant en nombre com en entusiasme.

El compositor i director d’orquestra Salvador Brotons, de reconeguda trajectòria internacional, s’ha vinculat en els darrers pocs anys a l’OCG i ha aconseguit una millora sense precedents en la qualitat musical de la formació.

Orquestra de Cambra del Garraf

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari