Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El último lapón. Olivier Truc

Olivier Truc. El último lapónOlivier Truc, nascut a Dax, França, l’any 1964, és un periodista d’extensa trajectòria. Establert a Estocolm des de 1994, ha treballat per a diferents mitjans, entre ells el diari Libération.

En l’actualitat, és corresponsal de Le Monde i del setmanari Le Point per als Països Bàltics. Els seus articles abasten temes polítics, econòmics i realitats socials com la situació de la immigració o els refugiats.

És autor de diversos documentals per a la televisió. En ells ha reflectit la realitat dels pescadors del Mar del Nord (L’última immersió), les històries de nens de pare alemany nascuts durant la Segona Guerra Mundial i el neonazisme a Suècia.

El seu últim treball documental retrata el grup especial de policies noruecs que patrullen les terres del nord.

Amb El último lapón , Olivier Truc ha aconseguit quelcom més que una intensa i interessant novel·la negra. A més d’una interessant trama policíaca, l’autor realitza una denúncia de la colonització dels lapons, un fet que desmunta el mite del respecte dels nòrdics amb els drets de les minories i assenyala com, al llarg de la història, els governs suec, noruec i finlandès han explotat el territori lapó, ric en recursos naturals, per a sinistres interessos.

A les seves pàgines hi trobem una entretinguda i dura història que ens apropa a un misteriós món de supersticions, crims i secrets ocults, que li permet a Truc denunciar la colonització i opressió dels samis, considerat l’últim poble aborigen d’Europa.

La trama es desenvolupa a Kautokeino, una població noruega de Lapònia central que al mateix temps és una de les poques ciutats pròpiament sami, amb un estatut a part i en la qual l’equilibri social es manté de forma precària.

Mentre la població es prepara per a l’últim dia de la nit polar i poder veure brillar el sol desaparegut quaranta dies enrere, dos esdeveniments commocionen la plàcida existència del lloc. D’una banda la desaparició d’un tambor sami, un misteriós objecte ancestral que permetia als xamans comunicar-se amb els morts i i que havia estat recentment recuperat per un explorador francès.

Entre els sospitosos del robatori hi ha els components d’un grup d’extrema dreta que disputen als sami seves terres i fonamentalistes que s’oposen al revival de la seva antiga religió.

Alhora, apareix el cadàver mutilat d’un ramader sami enmig de la tundra que no fa sinó complicar el cas. La policia sospita que, d’alguna manera, pot estar relacionat amb el robatori del tambor.

Lapònia, aquest lloc aparentment tranquil, es revelarà com una terra de conflictes, misteris i odis ancestrals. Klemet Nango i Nina Nansen, membres del cos de la policia especial dels rens, entren a liderar la investigació, i es veuran submergits en una complexa investigació davant la mirada despectiva dels seus companys.

Klemet està a punt de jubilar-se, és un home racional, un lapó poc ortodox que ha de entendre’s amb la seva nova companya, la jove Nina Nansen, una rossa de la costa sud de Noruega amb poc interès per la natura hostil de Lapònia, acabada de sortir de l’escola de policia d’Oslo i destinada per obligació a un lloc del que ho desconeixia tot. Nina haurà d’aprendre a adaptar-se a un entorn hostil, molt masclista i en què regeixen unes regles del joc molt diferents a les que estava acostumada.

Ningú a Kautokeino sembla voler ajudar-los, així que la investigació serà llarga, en condicions duríssimes, i els revelarà fets molt més ombrívols del que podien imaginar, enfrontant-los amb un veritable dimoni contemporani.

Primer capítol de Primer capítol de El último lapón

Llibres

  • El último lapón
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari