Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Takoyaki (boles de pop japoneses)

Osaka

En els últims anys hem viscut un creixent interès per la cultura japonesa, i dins d’aquesta, per la seva cuina, una de les més antigues i variades en el món.

Alguns plats de la cuina japonesa són coneguts internacionalment, com la tempura: vegetals i peixos arrebossats, el Sushi: peix cru acompanyat d’arròs; Sukiyaki: semblant a la nostra escudella, a base de carn, peix i llegums; el kushiyaki: semblant a les broquetes morunes, etc.

JapóSegons un refrany japonès, qui té la sort de provar un menjar nou viu 75 dies més. Aquest podria ser el cas del takoyaki, un deliciós aperitiu que segons es creu es va originar a Osaka, a la regió oest del Japó, a Kansai al voltant de l’any 1930, però les seves arrels provenen de molt temps enrere, en els anys de 1600 quan la cuina francesa va ser presentada per primera vegada al Japó.

Encara que l’arròs és el menjar bàsic del Japó, van ocórrer dos esdeveniments principals que van aconseguir que s’incrementés l’ús de farina simple i aigua en la dieta de les persones. El primer d’ells va ser el terratrèmol de Tòquio l’any de 1923 que va deixar la zona amb escassos recursos alimentaris, per la qual cosa els japonesos van començar a experimentar amb aigua i farina, unes dècades després, en la Segona Guerra Mundial, els nord-americans van començar a enviar farina de blat com a suport, incrementant la seva popularitat.

Venedor de takoyakiLa creació dels takoyaki se li atribueix a Tomekichi Endo, un venedor de carrer d’Osaka. En l’any de 1935 el pop era un producte abundant en la regió on vivia Endo així que va decidir crear un plat que tingués aquest ingredient i que a la vegada utilitzés la massa que començava a tornar-se popular.

Així van aparèixers els primers takoyaki, paraula composada per tako, que vol dir pop, i yaki, un terme molt comú en el menjar japonès derivat de Yaku, una tècnica japonesa de cuinar fregits.

Avui, el Takoyaki és molt popular a Japó, on es poden trobar parades que els venen al carrer.

També es pot fer a casa, on s’acostuma a menjar-se’l entre amics de manera informal.

Fora de Japó se’l coneix com boles de pop, ja que bàsicament són boletes de la mida de pilotes de golf, fetes de farina i farcides de trossets de pop, que es rosteixen en general en planxes amb petits buits semi-esfèrics i se serveixen amb salsa de takoyaki o fins i tot amb maionesa.

IngredientsIngredients:Ingredients

  • 200g de pop bullit trossejat molt petit
  • Oli d’oliva
  • 450cc d’aigua
  • 1 alga konbu (quelpo sec) de 10 cm.
  • 15g de katsuobushi raspat (bonítol sec)
  • 200g de farina
  • 2 ous
  • gingebre confitat
  • 2 cebes tendres
  • salsa takoyaki, salsa perrins o maionesa.
  • Planxa per a takoyaki     Material: planxa especial per a takoyaki.

     
     
    PreparacióPreparació:

    Netejar el konbu lleugerament amb un drap. Tallar-lo a tires de 2 cm d’ample.

    Posar l’aigua i el konbu a una olla, a foc lent i sense tapar. Moments abans que l’aigua comenci a bullir, treure el konbu de l’olla. El líquid ha de tenir un color groguenc o lleugerament verdós.

    Afegir el katsuobushi raspat quan l’aigua comenci a bullir. Deixar-lo bullir un minut o dos. Treure ràpidament el katsuobushi raspat del brou amb un filtre o un tamís. S’ha d’intentar treure’l mentre encara estigui flotant a la superfície, abans que tingui ocasió d’enfonsar-se.

    Deixar que el brou es refredi, després afegir-li la farina i els ous en un bol barrejar-ho tot.

    Posar oli a la planxa per takoyaki. Abocar dins la pasta d’arrebossar. Afegir els trossos de pop tallat a cada copa. Afegir la ceba tendra i el gingebre al gust.

    Cuinar els takoyaki fins que assoleixin el grau desitjat de fermesa, donant-los la volta amb freqüència.

    Treure’ls de la planxa i servirlos amb la salsa desitjada.

    Takoyaki

    No és qüestió de desanimar-se si el takoyaki no surt la primera vegada. Es necessita molta pràctica per fer un bon takoyaki, però aquesta és la part divertida!

     

    Llibres

  • Japón y el mundo actual
  • Japón
  • Història del Japó
  • Historia del Japón
  • Crònica japonesa : per terres del sol ixent a cor obert
  • Sense fronteres
  • Hi són però no els veus
  • Llibres de cuina

  • La cocina japonesa
  • La Cocina japonesa : 200 recetas originales con información sobre ingredientes esenciales
  • La Cocina japonesa del Kabuki : recetas sencillas y sanas de la gastronomía japonesa
  • La cuina japonesa
  • El menjar al Japó
  • Sushi hecho en casa
  • Guies de viatge

  • Japón. El País Aguilar
  • Japón. Lonely Planet
  • Pel·lícules

  • Los secretos del sushi
  • Japón
  • Un planeta donde comer. Japón
  • Música

  • Zen hôyô
  • Infantil

  • Els amants papallona
  • Tap Tàpera i el senyor Tufa al Japó
  • Quimonos
  • Japó
  • El Fuji

    Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari