Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Estambul, de Joseph Kanon

Estambul. Joseph KanonL’autor nord-americà Joseph Kanon, nascut a Pennsilvània l’any 1946, va estudiar al Trinity College de Cambridge abans d’iniciar la seva carrera en el món literari. Ha treballat en el món editorial banda i banda de l’Atlàntic, recentment com a màxim responsable de l’editorial Houghton Mifflin.

Va començar la seva carrera en publicacions com lector per The Atlantic Monthly. Després va continuar amb una sèrie de posicions editorials i administratives, arribant a ser president i executiu d’EP Dutton, i vicepresident executiu de Houghton Mifflin, com a cap de les publicacions de Referència i Comerç.

El 1995 va escriure el seu primer llibre, Los Alamos, una novel·la de suspens que succeeix durant els últims mesos del Projecte Manhattan. El llibre va ser un súper vendes, i es va traduir a 18 idiomes, a més va guanyar el premi Edgar a la Millor Primera Novel·la. Els seus següents llibres van ser. The Prodigal Spy, The Good German, i Alibi.

Istanbul
viu aquests dies sacsejada per les protestes d’uns joves turcs ben formats, decidits, conscienciats, que han dit prou. Les mirades de la premsa internacional s’han tornat cap a una ciutat que va ser l’epicentre del món i que ha viscut entre dos universos, entre dos continents, sempre atenta, sempre en convulsió, sempre bella.

Istanbul és la ciutat que dóna nom la novel·la de Joseph Kanon, una novel·la d’espies a la ciutat dels espies, una novel·la negra en un marc històric, un viatge pel millor i el pitjor d’una ciutat, un homenatge a uns carrers, un tractat contra els tòpics morals i, sobretot, una obra divertida i intensa.

Amb el Bòsfor, les mesquites, els basars i les decadents mansions d’Istanbul com a teló de fons, aquest enlluernador thriller d’espionatge està protagonitzat per un home atrapat per les tensions de la incipient Guerra Freda, enfrontat a una inesperada història d’amor i desesperat per salvar la vida a un submón de traïcions i mentides.

Com a capital neutral entre Europa i Àsia, Istanbul ha estat durant la Segona Guerra Mundial un imant per a refugiats, espies i tot tipus de traficants de secrets. Leon Bauer, expatriat nord-americà, ha viscut en aquest món d’ombres, complint amb diligència i cura el seu treball com correu entre oficials aliats.

Leon Bauer és un home decent i lleial, dues qualitats que no garanteixen res a Istanbul en els mesos immediatament posteriors a la fi de la II Guerra Mundial, un moment en què els EUA i la Unió Soviètica es reparteixen ja el món i en el qual Istanbul, sempre Istanbul, esdevé un escenari clau sense deixar de ser, en paraules del propi autor, “la ciutat que busca l’equilibri per seguir sobrevivint”.

Ara que la guerra ha acabat i molts integrants de la comunitat internacional es disposen a abandonar la ciutat, Leon rep un últim encàrrec aparentment rutinari, en una ciutat que per un moment creu que ha perdut el seu caràcter de peça estratègica decisiva, esdevé una porta a un altre món. Però alguna cosa surt malament, es produeix un tiroteig, algú mor i Leon es veu immers en una intriga que l’obligarà a qüestionar les seves lleialtats i les seves certeses morals.

Bauer ha tingut tota la seva vida dues lleialtats: la seva dona malalta i internada en un psiquiàtric i les barres i estrelles. Ni això surt indemne de la catàstrofe. El protagonista ha de fer front a una gran intriga internacional amb ramificacions imprevisibles, a una història d’amor impossible i a un dilema, salvar la vida d’un assassí, només perquè és el que cal fer. Leon no torna a ser el mateix, segueix sent decent i lleial, però ja no sap a qui ni com.

Estambul és una novel·la trista, crepuscular, narració d’un món que acaba per donar pas a un altre pitjor, si és que això és possible quan es ve de l’infern i l’extermini de milions de persones. Apassionant.

Llibres

  • El buen alemán
  • Estambul
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari