Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Vivir de noche, de Dennis Lehane

Vivir de noche. Dennis LehaneDennis Lehane, nascut l’any 1965 a Boston, en el barri particularment conflictiu de Dorchester, és el més jove de cinc germans pertanyents a una família d’origen irlandès. Va descobrir la seva vocació com a escriptor a l’ECKERD College, un centre universitari de Tampa Bay a Florida, i més tard va realitzar un curs d’escriptura creativa a la Universitat Internacional de Florida de Miami. Actualment és escriptor resident al mateix ECKERD College, i viu a St Petersburg (Florida).

Després de l’exitosa La última causa perdida, on recuperava la parella de detectius formada per Patrick Kenzie i Angie Gennaro que el va llançar a la fama de la novel·la negra, a Vivir de noche Dennis Lehane prossegueix amb el seu ambiciós fresc sobre el Boston durant els anys 20 i 30 que va inaugurar amb Cualquier otro día, llibre que paria dels conflictes desencadenats arran de vaga que la policia de Boston va convocar el 1919.

Vivir de noche ens presenta la ciutat de Boston durant els anys de la Llei Seca. Anys de delictes freqüents, tirotejos i suborns. Una ciutat en la qual abunden les destil·leries clandestines, els locals nocturns en els quals escoltar les bandes de jazz, els gàngsters i els policies disposats a deixar-se corrompre.

Corre l’any 1926. Joe Coughlin, fill d’un eminent capità de la policia de la ciutat, no està seguint precisament els passos del seu pare. Ha començat una carrera delictiva que dels petits furts el portarà a cometre crims cada vegada majors ia esdevenir un dels gàngsters que, en plena Prohibició, controla el comerç de l’alcohol a Tampa, Florida i posteriorment a Cuba.

Durant un robatori es creuarà una dona, Emma Gould, la jove amiga d’un poderós gàngster, de la qual s’enamora i que canviarà per sempre la seva vida. A partir de llavors els problemes se succeeixen en la vida de Joe, el jove fora de la llei, tal com li agrada pensar de si mateix.

Joe Coughlin, educat en la rectitud per una família poc feliç, presenta un perfil atípic. Fidel a l’amor, ben intencionat en els seus propòsits i amb poca inclinació cap a la violència, passa els anys en un conflicte personal permanent, en una recerca incessant de la redempció. Un personatge memorable, el de gàngster contradictori, que es mou en ambients i atmosferes que l’autor retrata amb mà mestra.

Dennis Lehane ha escrit una novel·la devastadora sobre l’amor i la venjança, sobre la traïció i la redempció. Una radiografia implacable d’una època de destil·leries i garitos clandestins, tirotejos al mig del carrer i corrupció policial i política, amb un elenc de secundaris que inclou traficants de licor, policies subornats, sensuals dones fatals, evangelistes que citen la Bíblia, temibles membres del Ku Klux Klan…

Vivir de noche ha guanyat el Premi Edgar 2013, el més prestigiós guardó a nivell mundial de novel·la de misteri. A més, serà una nova col·laboració entre Dennis Lehane i Ben Affleck, guanyador de l’Oscar a la Millor Pel·lícula per Argo a la passada edició dels premis, que dirigirà i protagonitzarà l’adaptació de Vivir de noche.

Llibres

 • Abrázame, oscuridad
 • Coronado
 • Cualquier otro día
 • Lo que es sagrado
 • Mystic River
 • Plegarias en la noche
 • Shutter island
 • Un trago antes de la guerra
 • La última causa perdida
 • Vivir de noche
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari