Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Josep Maria Benet i Jornet

Literalment, no entenc per què m’atorguen el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, però si serveix per a recordar que el teatre també és literatura, i contribueix a reforçar aquest gran moment que viu el teatre català, reconegut internacionalment, el millor de la seva història, ja em fa feliç. Josep Maria Benet i Jornet

Josep Maria Benet i JornetEl dramaturg i escriptor Josep Maria Benet i Jornet ha rebut al Palau de la Música el 45è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, distinció que atorga cada any Òmnium Cultural i que ha volgut dedicar a tota la professió teatral catalana. Aquesta distinció li arriba quan ja fa cinquanta anys que va començar amb l’obra Una vella, coneguda olor. La seva carrera començava com a un clar exponent de la renovació del teatre català, que per fi abraçava el realisme històric i es començava a escriure per ser representat.

Josep Maria Benet i Jornet, segons el jurat que li va atorgar el premi, ha escrit una quarantena d’obres, majorment teatrals, “d’innovació constant, de reflexió sobre la realitat canviant”, obres de “teatre de text”, moltes crítiques amb la realitat sociopolítica i que han acabat construint un fris d ‘”una qualitat, extensió , varietat i coherència “que” expressa la consciència cívica i social d’un país.

A més de ser un dels autors catalans més representats als teatres estrangers, Benet i Jornet es pot considerar el pare del culebró català. Va ser guionista de la primera telenovel·la televisiva a Poble Nou, i després va venir a les llars catalanes la sèrie Nissaga de poder, posteriorment ho va fer Laberint d’ombres, El Cor de la Ciutat durant tota una dècada, i Ventdelplà.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari