Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Vine a donar sang

Col·labora amb la MaratóL’Organització Mundial de la Salut commemora aquest any la data del 14 de juny, com el Dia Internacional del Donant de Sang.

L’OMS remarca així que només en seixanta dos països de tot el món garanteixen la sang per als seus malalts a través de donacions altruistes. L’objectiu per a l’any 2020 és que el 100% dels països siguin autosuficients amb donacions voluntàries no remunerades. En aquest sentit, a Catalunya més de dos-centes mil persones van donar sang de manera altruista l’any passat.

La sang és un teixit format per diversos elements amb característiques i funcions diferents, per aquest motiu es transfonen per separat a malalts diferents. En conseqüència una única donació de sang pot beneficiar a més d’un malalt. Les donacions de sang es fraccionen per obtenir essencialment tres productes: concentrats d’hematies, concentrats de plaquetes i plasma.

En una donació s’extreuen 450 ml de sang, més altres 30/40 ml que serviran per a les posteriors proves de laboratori per determinar el grup sanguini i la qualitat i salubritat de la sang. Les últimes anàlisis de laboratori són fonamentals perquè eviten la transmissió de malalties per transfusió sanguínia. Cada any, gràcies a la transfusió sanguínia, se salven moltes vides. Amb les donacions els bancs de sang poden obtenir els components sanguinis necessaris per al tractament de moltes malalties.

Donació de sangTant si és la primera vegada com una posterior, el procediment és bàsicament el mateix sempre: si l’individu supera el pes mínim (50 kg), se li mesura la tensió i, si és adequada, se li mesura la hemoglobina, amb una punxada al dit per extreure una mica de sang, a fi de comprovar que no hi hagi anèmia. Si les tres mesuraments tenen un resultat positiu, es procedeix a injectar al braç l’agulla de la borsa de recol·lecció i emmagatzematge de sang, que és d’un sol ús, per prevenir possibles contagis per reutilització de materials.

Després d’haver donat, la borsa se ​​sotmet al procés de tipatge de la sang, a través del qual s’identifica el grup sanguini del donant. Després d’una primera classificació, la borsa passa al laboratori de fraccionament, i allí se sotmet a un procés de centrifugació, que permet la separació de cadascun dels seus components: plasma, glòbuls vermells i plaquetes.

Control sanitariEls laboratoris de serologia i immunologia seran els últims recorreguts realitzats per la nostra sang. És aquí on la sang és analitzada per descartar malalties com l’hepatitis B, sida, sífilis o elevació de transaminases. A partir d’allí, i només després d’haver passat els més severs controls de seguretat, la sang estarà en condicions de servir a un possible receptor.

La marató del proper dimecres, 19 de juny comptarà amb diverses activitats complementàries durant tota la tarda, com activitats infantils, sortejos, concurs de dibuix, o actuacions musicals. En època de vacances i ponts, les conseqüències dels accidents de trànsit fan que disminueixin molt les reserves dels bancs de sang de Catalunya. Per això són necessàries aquestes iniciatives solidàries i de conscienciació, per reforçar les reserves i triplicar les donacions d’una campanya habitual. Aquesta nova edició a la ciutat compta amb l’objectiu d’arribar als cinc-cents donants.

El cos humà. La sang

Cada donació de sang és un regal de vida.

Data:
Dimecres, 19 de juny
Lloc:
Teatre El Principal
Direcció:
Rambla Principal, 4
Horari:
de 10 del matí a 10 de la nit (ininterrumpudament)

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari