Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Un barco cargado de arroz

La novel·la s’inicia com tantes altres de gènere policíac: amb un assassinat. I tot sembla indicar que es tracta d’un crim més dels que duen a terme la banda dels caps rapats, però la inspectora Petra Delicado i el seu ajudant Fermín Garzón no ho veuen clar. Un detall en aparença insignificant els fa sospitar que rere aquesta mort hi ha algun misteri, algun interès més enllà del bandalisme i la violència ciutadana. El mort és un captaire esparracat però, curiosament, vesteix unes botes ben noves. Tot plegat fa pensar, a la protagonista, que no es troba davant d’un cas senzill.

Un barco cargado de arrozAquest serà el detonant d’una investigació que els durà cap a una trama enrevessada amb vinculacions imprevisibles. Ens trobarem amb un clar exemple de novel·la de gènere que es converteix en el reflex de la nostra societat, en el mirall on captar la crítica a què ens aboca l’autora. Grups socials marginats, captaires, individus sense sostre enmig de la gran ciutat, i també la delinqüència empresarial i les activitats dubtoses del sector alt de la societat.

A més, i en el més pur estil clàssic d’aquest tipus d’històries, no només se’ns presenta una inspectora solitària que es mou entre la ironia i el cinisme, sinó que el lector la pot conèixer, es pot endinsar en la seva caracterologia (un altre tret distintiu de les sagues detectivesques).

Per això seguirem les seves passes de ben a prop. No sols al llarg de la investigació, sinó també en la seva vida privada: per mostrar-nos el romanç que viu en aquesta novel·la i apropar-nos-la. Val a dir, en aquest sentit, que els pensaments i reflexions de la protagonista són plenament enriquidors. Opina sobre el que viu i el que veu, sobre les persones que l’envolten i el que succeeix al seu entorn, i sobretot opina sobre la ceguesa voluntària rere la qual ens amaguem per no copsar la realitat.
 
Amanint-t’ho tot plegat trobem l’habitual sentit de l’humor de l’autora, sempre intel·ligent i mordaç.

DIGUES LA TEVA

 • Un barco cargado de arroz és una novel·la de gènere que barreja hàbilment tres grans línies d’interès: la intriga detectivesca, les peripècies personals de la protagonista, i la crítica vers una societat hipòcrita i corrupta. Quin d’aquests grans focus ha captat millor la teva atenció?
 • La present novel·la és la sisena obra publicada per l’autora dins la saga de la inspectora Petra Delicado (d’un total de nou títols editats fins al moment). Si has llegit les altres històries, com valores aquesta dins el conjunt? I per altra banda, com valores la creació de sagues detectivesques amb un mateix protagonista?
 • Partint de les dues grans línies que han mogut la història i evolució de la novel·la de gènere, l’americana i l’anglosaxona, en quina d’elles ubicaries aquest títol i aquesta protagonista? Per què?
 • ALTRES DADES

 • Web oficial de l’autora
 • Crítica de la novel·la al bloc “Juntando más letras”
 • Sílvia Romero
  www.silviaromeroolea.es.tl
  Club La Crisàlide

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari