Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Oscar 2013: Zero dark thirty

Zero dark thirty

Títol original: Zero dark thirty.
Any de producció: 2012
Gènere: Thriller, drama, bèl·lic .
Director: Kathryn Bigelow
Guió: Mark Boal

Intèrprets: Jessica Chastain (Maya), Jason Clarke (Dan), Joel Edgerton (Patrick), Jennifer EHLE (Jessica), Mark Strong (George), Kyle Chandler (Joseph Bradley), Edgar Ramirez (Larry), Reda Kateb (presoner), Scott Adkins (John), Chris Pratt (Justin), Taylor Kinney (Jared), Harold Perrineau (Jack), Mark Duplass (Steve), James Gandolfini (director de la CIA).

  5 Nominacions:

 • Millor pel·lícula
 • Millor actriu: Jessica Chastain
 • Millor guió original
 • Millor muntatge
 • Millor mutatge de so
 •  

  Kathryn Bigelow desplega el seu enorme i inesgotable potencial darrera de les càmeres amb La noche más oscura, mastodòntic reflex cinematogràfic de la obsessivament convulsa dècada d’obertura del segle XXI per als membres de les forces de seguretat de vestit i corbata nord-americans. En línies generals, tots sabem què va passar, ara ho veurem des de dins. I conèixer els esdeveniments no resta gens d’emoció, terror i estupor al que veurem.

  El 2003, Maya és una jove agent de la CIA que s’ha passat tota la seva breu carrera centrada únicament en la intel·ligència relacionada amb el líder d’Al-Qaida, Ossama bin Laden. Maya ha estat destinada a treballar amb el company oficial de l’ambaixada dels EUA, Dan en Pakistan. Durant els primers mesos de la seva assignació, Maya sovint acompanya Dan a un lloc negre per al seu interrogatori continu amb Ammar, un detingut amb enllaços a diversos terroristes saudites.

  Durant els següents cinc anys Maya investiga Abu Ahmed, decidida a utilitzar-lo per trobar Bin Laden. Al llarg d’aquest període, ella sobreviu al bombardeig de l’Islamabad Marriott Hoteldel 2008 , així com a un atac a la seva vida fora de l’ambaixada per part de armades anti-americanes pakistanesos.

  La seva amiga i companya oficial, Jessica, és assassinada al atac de Camp Chapman el 2009. Un detingut afirma que l’home d’una fotografia prèviament identificat per un altre detingut com Abu Ahmed, és d’un home que ell personalment va enterrar després de la Batalla de Tora Bora, el que porta a diversos agents de la CIA a la conclusió que el home que podria ser Abu Ahmed va morir fa molt de temps.

  Un analista de la CIA investiga arxius marroquins d’intel·ligència i suggereix a Maya que Abu Ahmed és en realitat Ibrahim Sayeed. Maya està d’acord i contacta amb Dan, que ara treballa a la seu de la CIA. Maya teoritza que suposa que la fotografia de la CIA d’Abu Ahmed era en realitat germà d’Ibrahim Sayeed de Habib, qui va ser assassinat en efecte en Tora Bora i tenia una sorprenent semblança a Ibrahim.

  Dan utilitza fons de la CIA per comprar-li un Lamborghini a un home de negocis de Kuwait a canvi que subministri el número de telèfon de la mare de Sayeed. Les trucades a la mare són llavors rastrejades, i condueixen Maya a creure que la persona que truca és Abu Ahmed. Nombrosos agents de la CIA finalment localitzen a Abu Ahmed al seu vehicle i realitzen un seguiment d’ell en un gran complex suburbà en Abottobad, Pakistan.

  Una cacera obsessiva

  El complex és sotmès a estreta vigilància durant diversos mesos, però la presència de Bin Laden no pot ser provada directament. Mentrestant, el president de les tasques de assessor de seguretat nacional de la CIA confirma un pla per capturar o matar Bin Laden si estigués realment en el complex.

  Abans de la conferència del president Barack Obama, el director de la CIA Leon Panetta celebra una reunió on els seus funcionaris avaluen que hi ha només un 60% de possibilitats de que visqui Bin Laden al complex. Maya afirma amb seguretat que el més probable és que les probabilitats siguin del 100%.

  L’atac és aprovat, i es porta a terme el 2 maig 2011 . Troben a Bin Laden al nivell superior del complex i li disparen a matar. Porten el seu cos a una base dels EUA a Jalalabad, Afganistan, on Maya l’espera. Ella observa el cos i confirma que és Bin Laden.

  Bigelow busca submergir l’espectador de la manera més directa i crua possible en una complexa aventura, basada en fets reals, no oblidem que és ficció, i durant gran part dels 150 minuts ho aconsegueix. Destaca la contribució de la música composta per Alexandre Desplat, excel·lent en els primers compassos de l’assalt que constitueix el clímax del film, una seqüència exposada pràcticament en temps real, d’una tensió prodigiosa, que deixa tothom gairebé sense respiració fins i tot sabent com acaba tot.

  Tècnicament la producció és impecable, executada amb un mestratge indestructible i sense cedir ni una mica en els seus escassos pics d’acció, que passa de mostrar les tortures de la CIA a esdevenir un thriller de despatxos en un àrid laberint global, culminat en un assalt sorprenent en la seva posada en escena. Es fa una mica pesat tot el procés que porta al descobriment de l’individu que exerceix de missatger de Bin Laden, però l’obsessiva i perillosa investigació resulta tan fascinant que se li disculpa tot a aquest magistral thriller.

  El que la cineasta mostra en la pel·lícula és la gestió política de qui té accés a recursos il·limitats destinats a liquidar una qüestió rera d’una altra, a l’espera del següent problema. I ho fa amb un to que gairebé podria considerar-se de documental periodístic, fred, asèptic, dens, només subjecte a la seva pròpia moralitat. La pròpia sequedat que respira l’omnipotència del discurs de la realitzadora s’uneix a la humanitat progressiva i parcialment diluïda de la figura protagonista, una fantàstica Jessica Chastain. Una joia tan rude i despietada com el seu propi contingut. La nit més fosca no acaba mai.

  .

  DVD
  Kathryn Bigelow a la Biblioteca

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari