Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Òscar 2019. Millor Pel·lícula (Segona Part)

I per concloure el repàs per les candidates a l’Òscar a Millor Pel·lícula, aquestes són les 4 darreres cintes que el proper dia 24 de febrer poden aconseguir el més preuat de tots els premis de l’Acadèmia:

El_vicio_del_poderLa següent candidata a l’Òscar a Millor Pel·lícula és El vicio del poder, un biopic que analitza la controvertida figura del polític Dick Cheney. La pel·lícula, diridida i escrita pel realitzador Adam McKay -que opta també a l’estatueta per la direcció i el guió original- analitza la trajectòria política d’un dels personatges més poderosos de la història política nord-americana contemporània. Sempre en l’esfera del partit republicà, Cheney va ser Secretari de Defensa durant el mandat de George Bush pare. Durant el mandat del seu fill, George W. Bush, Cheney va ostentar la que segurament ha estat la vicepresidència amb més poder a l’ombra.

La pel·lícula compta amb pesos pesants a Hollywood per a les principals interpretacions: Christian Bale, en el paper de Dick Cheney; Sam Rockwell, com a George W. Bush; Amy Adams, com a Lynne Cheney i Steve Carrell, en el paper de Donald Rumsfeld.

El vicio del poder opta a 8 Òscar: Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Actor Protagonista (Christian Bale), Millor Actor Secundari (Sam Rockwell), Millor Actriu Secundària (Amy Adams), Millor Guió Original, Millor Maquillatge i Millor Muntatge.

 

Ara fa pocs dies, va tenir lloc el lliurament dels BAFTA, els premis cinematogràfics de l’Acadèmia Britànica i, el que va passar allà es podria tornar a repetir amb els Òscar. Dues pel·lícules acumulaven bona part de les nominacions, Roma i La favorita, la favoritaperò tot i que la segona va aconseguir 7 premis -inclòs el de Millor Pel·lícula britànica-, el BAFTA a Millor Pel·lícula se’l va endur la cinta d’Alfonso Cuarón. El 24 de febrer, totes dues pel·lícules competiran, de nou, en la categoria de millor film de 2018.

La favorita és l’aclamat darrer treball del realitzador grec Yorgos Lanthimos, autor de títols com Canino, Langosta o El sacrificio de un ciervo sagrado. Amb La favorita, s’ha posat al capdavant del seu primer títol d’època, tractant en to de comèdia el regnat d’Ana Estuard, potser el més desconegut de tota la història britànica.

Tot i que el realizador passa de puntetes per fets reals de la biografia de la monarca britànica, com ara les guerres contra França i Espanya, en ficciona d’altres sobre els quals no es té la certesa històrica. Fonamentalment, la trama gira entorn al triangle format per la soberana Ana Estuard (que interpreta Olivia Colman), la seva íntima confident Lady Sarah (Rachel Weisz) i la nouvinguda a palau Abigail Hill (Emma Stone).

La favorita acumula 10 nominacions als Òscar: Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Actriu Principal (Colman), Millor Actriu Secundària (Weisz i Stone), Millor Guió Original, Direcció Artística, Fotografia, Millor Disseny de Vestuari i Millor Muntatge.

 

Bohemian RhapsodyLa pel·lícula biogràfica Bohemian Rhapsody opta també a l’estueta a Millor Pel·lícula. De moment, ja té sota el braç el Globus d’Or a Millor Pel·lícula de Drama, així com un altre per la interpretació de Rami Malek, que fa de Freddy Mercury. El film, tot un tribut a la figura de Freddy Mercury i a la banda Queen, repassa la seva història des de primers dels 70 quan Freddy Mercury, Brian May, Roger Taylor i John Deacon formen el grup, passant per l’èxit del single Bohemian Rhapsody i arriba fins al concert Live Aid, l’any 1985, a Wembley.

La pel·lícula ha estat tot un èxit de públic des de la seva estrena, fet que podria ser un avantatge de cara a aconseguir l’Òscar. En detriment, arrossega una important polèmica per l’acomiadament del director de la pel·lícula, Brian Singer, quan només restaven 3 setmanes de rodatge. Tot i aparèixer en els títols de crèdit de la pel·lícula, ja que per una qüestió legal no ha estat possible ometre el seu nom, va ser Dexter Fletcher qui va finalitzar el rodatge.

Bohemian Rhapsody opta a 5 Òscar: Millor Pel·lícula, Millor Actor Protagonista (Malek), Millor So, Millor Muntatge i Millor Edició de So.

 

Infiltrado_en_el_KKKlanSpike Lee és el director que signa la darrera de les vuit pel·lícules que opta a Millor Pel·lícula. Infiltrado en el KKKlan tracta el racisme sobre la comunitat afroamericana dels Estats Units, un dels temes habituals del director nord-americà. En aquesta ocasió, retrocedeix fins als anys 70 per parlar de la figura de Ron Stallworth (interpretat per John David Washington) el primer agent negre al departament de policia de Colorado Springs, que davant de l’escepticisme amb què va ser rebut en el seu lloc de treball, va decidir emprendre una missió d’allò més arriscada: infiltrar-se en el KKKlan amb l’objectiu de desmuntar aquest organització supremacista des de dins. En la seva missió secreta, comptarà amb l’ajut d’un company blanc a qui dona vida Adam Driver que es farà passar per ell en les reunions del Klan.

Spike Lee va triar un actor amb una breu trajectòria per donar vida al protagonista, tot i que no era cap desconegut per a ell. John David Washington, ex jugador professional de futbol americà, és fill de Denzel Washington amb qui Spike Lee ha treballat a títols tan emblemàtics com ara Malcom X, Una mala jugada o Plan oculto.

Infiltrado en el Kkklan, Gran Premi del Jurat en el darrer festival de Cannes, opta a 6 Òscar: Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Actor Secundari (Adam Driver), Millor Guió Adaptat, Millor Muntatge i Millor Banda Sonora.

La matinada de diumenge 24 de febrer, sabrem quina d’aquestes 8 pel·lícules aconseguirà l’Òscar.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari