Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

2001: Una odisea del espacio. 50 Aniversari

2001.-Una-Odisea-del-Espacio.-El-Libro-del-50-AniversarioEns pot sorprendre que un dels títols indiscutibles de la història del cinema, en general, i de la ciència ficció, en particular, no fos rebut entre aplaudiments en la seva estrena l’any 1968. La realitat, aquell abril de 1968 als Estats Units, va ser que bona part del públic no va entendre aquell film de gairebé 2 hores i mitja de metratge, amb més de 80 minuts sense cap tipus de diàleg i que barrejava imatges prehistòriques amb efectes especials revolucionaris per l’època. La història, però, va situar 2001: Una odisea del espacio en el lloc que es mereixia, com a obra mestra del cinema de tots els temps i com a punt d’inflexió indiscutible de la ciència ficció moderna. Enguany, quan es commemora el 50è aniversari de la seva estrena, cinc experts en la matèria han publicat un llibre homenatge a la pel·lícula d’Stanley Kubrick, que aquesta setmana és novetat a la Joan Oliva.

La pel·lícula es va començar a gestar a mitjan dècada dels seixanta, de la mà del mateix Kubrick i d’Arthur C. Clarke, a partir del relat El centinela, d’aquest darrer. En paraules d’Arthur C. Clarke, “Stanley volia crear un mite i crec que ho va aconseguir“.

Fins a aquell moment, la ciència ficció cinematogràfica s’assortia de productes de sèrie B, amb poc pressupost i amb l’únic objectiu de fer passar l’estona als espectadors. 2001: Una odisea del espacio va fer un gir radical, oferint un producte de qualitat amb efectes visuals desconeguts per l’època i molt abans dels efectes digitals als quals ara estem tan acostumats. 2001.-Una-Odisea-del-Espacio.-El-Libro-del-50-Aniversario_2A banda de ser la primera vegada que els espectadors van poder sentir que viatjaven de veritat a l’espai, Kubrick els va fer esfereir davant dels perills de la intel·ligència artificial: qui no recorda el superordinador HAL 9000, encarregat del correcte funcionament de la nau Discovery, i el seu esgarrifós canvi de comportament. I a tot això, afegim-hi la multitud d’interpretacions filosòfiques, religioses i sobre l’evolució del home que la pel·lícula acumula des de fa cinquanta anys.

També cal que destaquem, com no pot ser de cap altra manera, la utilització que Kubrick va fer la banda sonora de la pel·lícula. Peces clàssiques com ara Así habló Zaratustra o El Danubio Azul, de Richard Strauss, van adquirir un nou significat combinades amb les imatges del film.

Per totes aquestes raons i moltes d’altres, 2001: Una odisea del espacio va marcar un abans i un després de la història del cinema.

Si us ve de gust redescobrir un film de culte com és 2001: Una odisea del espacio, no dubteu a agafar en préstec el llibre novetat d’aquesta setmana a la Joan Oliva. I si encara no l’heu vista, també tenim el DVD a la vostra disposició.

 

Llibres

2001: Una odisea del espacio. 50 Aniversario.

DVD

2001: una odisea del espacio

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari