Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La difícil reconciliació dels espanyols: de la dictadura a la democràcia

El darrer llibre de Santiago CarrilloSantiago Carrillo va ser un històric dirigent del Partit Comunista Espanyol que ha mort aquest dimarts a l’edat de 97 anys. Es tracta d’un dels polítics que millor condensa el que va ser el segle XX a Espanya, els episodis van de la lluita contra el franquisme a la defensa de la incipient democràcia.

Perseguit per l’ombra de la seva participació en la Guerra Civil espanyola, en la qual va combatre al costat del bàndol republicà quan tot just era un jove dirigent, Carrillo va ser un protagonista fonamental de la transició espanyola, com abans ho havia estat de la lluita contra el règim franquista, monopolitzada en gran part pel partit que ell va dirigir durant diverses dècades amb decisió, afrontant els durs anys de l’exili, amb diversos enfrontaments amb l’ortodòxia soviètica a la dècada dels vuitanta i finalment, als noranta, ajudant a aconseguir noves aliances entre l’esquerra europea.

Santiago CarrilloEl seu darrer llibre La Difícil reconciliación de los españoles: de la dictadura a la democracia, escrit l’any passat, acosta al lector al paper de l’esquerra en el camí cap a la democràcia. Pràcticament des que va tenir edat de treballar, Carrillo es va dedicar a la política i sempre des de l’esquerra. Va militar primer a la UGT i més tard en el Partit Comunista d’Espanya, des del qual va desenvolupar tota la seva carrera política i gairebé sempre des de l’exili o la clandestinitat. Però des de 1977, quan el partit aconsegueix ser legalitzat, Carrillo es converteix en una de les figures clau de la política de reconciliación nacional, com es veurà en aquest llibre, en el qual recull els seus principals escrits i discursos des d’aquells anys fins a l’actualitat, en què, apartat de l’activitat política com a tal, Carrillo va seguir donant conferències, publicant articles i participant en diversos debats, mantenint sempre una gran clarividència en el seu discurs.

Santiago CarrilloSantiago Carrillo a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Entrevista digital a Santiago Carrillo (El Pais, 2006)

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 Comentari fins ara

  1. Sofía dijous 20 de setembre de 2012 - 9:17 h

    Una molt bona semblança de Carrillo. Gairebé cent anys d’història.

Deixa un comentari