Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Jazz: La historia completa

No t’ho perdis!El jazz va néixer a New Orleans i té les seves més profundes arrels en el blues, però al llarg del segle XX s’ha revelat com una de les més grans formes d’art popular i ha aconseguit superar les seves pròpies fronteres temporals i geogràfiques. Des de les primeres notes de Louis Armstrong fins a les expressions artístiques més vanguardistes, el jazz ha recorregut un camí ple d’innovacions estilístiques i tecnològiques.

Aquest llibre ens proposa un viatge a través de la història del jazz; en cada capítol s’intenta situar el jazz en el seu context cultural, històric i social. Els diferents capítols tracten sobre els principals artistes de cada dècada i ens aporta també pinzellades d’altres músics menors per oferir una visió general d’un moviment musical sense el qual no es podria entendre la cultura del segle XX.

Aquesta obra també s’endinsa en altres estils musicals i músics que han rebut una influència directa del jazz al llarg dels anys, des de el boogie-woogie fins al urban soul o el R&B contemporani. A més es realitza un repàs pels diferents estils que ha passat el jazz com el ragtime o el jazz brasiler entre d’altres.

La biblioteca ofereix aquesta setmana com a novetat: Jazz. La historia completa, que amb un gran nombre d’imatges il·lustratives ens descriu la història d’aquest gènere musical i ofereix una perspectiva fascinant de la música i el seu entorn.

Jazz a New OrleansAltres obres destacades en el nostre fons sobre la música jazz i que estan disponibles per a préstec són:

 • Los Grandes creadores del jazz.
 • Jazz: una música clàssica del segle XX.
 • El Jazz y sus espejos.
 • Los Maestros del jazz.
 • A més us convidem a visitar i gaudir de les diferents varietats de jazz disponibles en el fons musical a la biblioteca: blues, jazz latino, free jazz, jazz electrònic, jazz rock,…

  I finalment no cal oblidar les revistes de la biblioteca: Cuadernos de jazz, Jaç, Mas jazz i Revista de jazz.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  4 Comentaris fins ara

  1. Rosario dissabte 17 d'octubre de 2009 - 9:45 h

   Discrepo de Xavi en lo que dice de que, para apreciar el jazz, se necesite escuchar y saber de música.
   Pienso que la música toda, no tiene fronteras y por eso es universal.
   Una cosa es que no nos guste,y la otra que la entendamos.

  2. juan dissabte 3 d'octubre de 2009 - 13:02 h

   Un buen Jazz ,para mí,es aquél en que los músicos interpretan una música libre en un idioma común entre ellos,siguen variaciones y variaciones,que te llevan a su mundo y quedas prendido en él. Después tenemos los blues ,etc,etc,de otros tantos tipos de música,nacida del desarraigo de la vida cotidiana,con sus pequeñas y grandes tragedias,que hacían de la música,un pupurri de mezclas contemporáneas y ancestrales,algo místicas a veces y otras tremendamente emocionales.
   Buscarle al jazz una descendencia europea,tal vez porque los mal llamados americanos son en su mayoría descendientes de europeos,o afroamericanos.
   Hay muy buenas bibliografías del jazz,muy bien documentadas,que nos informan del curso y desarrollo de dicha música,y luego está lo que cada cual diserta subjetivamente(como yo mismo)sobre ella
   Que tengais muy buen día
   Juan

  3. Xavi Gil dijous 1 d'octubre de 2009 - 14:42 h

   La veritat és díficil que t´agradi el jazz ja que es necessita passar-hi hores escoltant-lo i saber una mica de música i d´americà per a entrar-hi en els ritmes sincopats i estils afroamericans dels quals surten o beuen les fonts del jazz ,blues i soul .
   Per a un europeu és una música aliena a la tradició dels grans compositors clàssics europeus però s´ha d´esmentar que molts dels ritmes sincopats i de la tècnica instrumentística està copiada d´Europa .El que passa és que la música moderna americana barreja els registres dels afroamericans i del folk-country amb la tradició europea sorgint una música clàssica típica nacional americana .L´arrel humana , melòdica i autèntica d´aquésta la posen les classes pobres i desposeídes on va nèixer el jazz.
   Tocar jazz és aterrar en un altre planeta del sistema musical i requereix un estudi profund amb un swing i una ànima pròpia dels negres que nomès poseeixen ells .

  4. Jaume dimarts 22 de setembre de 2009 - 15:07 h

   Sorry. I don’t like Jazz!

  Deixa un comentari