Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Jocs Olímpics de Londres 2012

El Parc Olímpic de Londres

Els XXX Jocs Olímpics comencen avui a la ciutat de Londres, i finalitzaran el proper el 12 d’agost. Aquesta serà la primera ciutat a ser seu de les Olimpíades en tres ocasions havent estat ja amfitriona els anys 1908 i 1948.

El Parc Olímpic serà la seu principal dels Jocs Olímpics i els Jocs Paralimpics 2012. Va ser construït en una antiga zona industrial a Strafford, a l’est de la ciutat de Londres i conté àmplies zones verdes amb quatre mil arbres sembrats i més de 300 mil plantes d’aiguamolls, L’Estadi Olímpici un jardí amb 120 mil plantes de 250 espècies provinents de diverses parts del món, que a més crearà un hàbitat permanent per a diverses espècies d’aus.

Allà es localitza la Vila Olímpica i nou instal·lacions esportives, incloent el Centre Aquàtic i l’Estadi Olímpic on a més de competeticions es duran a terme les cerimònies d’obertura i clausura dels jocs.

Cada un d’aquests espais està envoltat per un riu, jardins en forma de laberint i escultures. A més, es va desenvolupar una secció on es concentraran botigues, restaurants, bars i espais públics a l’aire lliure per a concerts i altres esdeveniments. L’any 2013 serà batejat com Queen Elizabeth Olympic Park.

L’ArcelorMittal OrbitEl parc pot ser observat des de l’ArcelorMittal Orbit, una torre d’observació i la peça d’art públic més gran de Gran Bretanya. Per construir-le es van necessitar 560 metres d’acer tubular vermell. El resultat és una declaració audaç d’art públic permanent a l’una que sostenible, atès que prop del 60% de les 2.000 tones d’acer utilitzades en l’escultura eren d’origen reciclat.

Situada entre l’Estadi i el Centre Aquàtic, els visitants podran pujar fins la part superior de l’ArcelorMittal Orbit en un ascensor i baixar també de la mateixa manera, encara que se’ls animarà a baixar per l’escala de cargol, que té 455 graons i s’ha dissenyat per permetre que els convidats experimentin la sensació d’estar orbitant al voltant de l’estructura a mesura que van baixant.

Logo dels Jocs Olímpics de Londres 2012El logotip de les Olimpiades de Londres representa el nombre 2012 i inclou els anells olímpics i la paraula Londres. El seu disseny modern, exhibit en els colors rosa, blau, verd i taronja, significa dinamisme. A més simbolitza l’esperit olímpic i la disposició dels jocs per atreure la participació del públic. Per primera vegada, el logotip tindrà el mateix disseny per als Jocs Paralímpics. El seu creador va ser la consultora de marques Wolff Ollins.

Wenlock i MandevilleWenlock i Mandeville són les mascotes oficials dels Jocs. Segons el seu autor, Michael Morpurgo, van néixer de les gotes d’acer caigudes de la construcció de l’última biga de suport de l’Estadi Olímpic de Londres.

Representen unes figures futuristes indeterminades. En el seu disseny hi ha infinitat de referències i simbolismes, començant pel seu enigmàtic únic ull, que serveix a tots dos, segons els seus creadors, per observar tot el que passa en la competició, registrant tot a manera d’una càmera de televisió, amb la qual Londres enviarà al món les imatges olímpiques. Els seus noms vénen de dues ciutats angleses, Much Wenlock i Stoke Mandeville.

La torxa olímpica portada per David Beckam a la seva arribada al Regne UnitLa torxa olímpica és l’última dels protagonistes en els preparatius dels Jocs Olímpics. El seu paper finalitza en la cerimònia d’inauguració, donant el tret oficial de sortida a les olimpíades amb l’encesa del peveter olímpic.

La torxa olímpica de Londres 2012, amb una alçada de 80 cm i un pes de 800 gr, el seu disseny s’assembla a una malla daurada, i conté vuit mil forats que representen el nombre de portadors i la distància en milles del seu recorregut. La seva forma triangular vol recordar les tres ocasions en què la ciutat de Londres ha acollit uns Jocs Olímpics.

Londres 2012 serà recordada com la primera olimpíada en la qual el món està connectat a través de les xarxes socials. Hi haurà milers de persones fidels que seguiran els Jocs Olímpics des de casa, la feina i fins i tot el metro. De fet, més persones que mai estaran gaudint dels Jocs Olímpics a Londres aquest estiu des de dispositius mòbils i ordinadors.

Les xarxes socials a Londres 2012Ni el més escèptic pot negar que les xarxes socials jugaran un paper protagonista en l’esdeveniment internacional que comença avui a Londres: fa quatre anys, en els jocs de Pequín només hi havia 100 milions d’usuaris registrats a Facebook. Avui hi ha 900 milions.

A Twitter la història és semblant: als sis milions de comptes que havia registrades el 2008 es van sumar 600 milions en aquests quatre anys.

Entre ells, molts atletes i exatletes. D’acord amb el Comitè Olímpic Internacional (COI) hi ha 2.014 esportistes o exesportistes olímpics verificats utilitzant les xarxes socials, tots a punt d’oferir les seves opinions i reaccions.

Comunicació però amb limitacionsI perquè hi hagi comunicació entre els atletes i el públic, el COI ha creat el nou lloc The Hub on s’integraran els comptes que els atletes tinguin en Facebook, Twitter, Youtube o Foursquare. El que no es permetrà és la publicació al lloc The Hub d’imatges ni vídeos i tampoc referències a marques, publicitats o publicacions amb fins comercials.

A Facebook, hi ha un portal especialment creat per als Jocs. A Twitter hi ha diferents comptes oficials del COI per on un pot seguir esports específics del seu interès. A més de Facebook, Twitter i Google Plus, el COI també té integrat Instagram, Foursquare i Tumblr.

La Vila Olímpica a LondresS’espera que en els Jocs Olímpics de Londres 2012 participaran més de 10.000 atletes de prop de 204 Comitès Olímpics Nacionals repartits en 29 esports. Els atletes s’allotjaran a la Vila Olímpica, que té excel·lents condicions en els seus més de 2.000 apartaments, així com botigues, gimnasos, facilitats de comunicació, Internet i altres serveis per assegurar una grata estada als atletes participants.

Per primera vegada en la història dels Jocs Olímpics, s’espera la participació de dones en totes les delegacions assistents, ja que els comitès olímpics d’Aràbia Saudita, Catar i Brunei, que per tradició mai les havien inclòs, han decidit la seva inscripció.

Aquest és el Calendari oficial dels Jocs Olímpics Londres 2012. Clicant sobre cada un dels esports, obtindreu informació específica sobre l’evolució de les diferents competicions.

Calendari
 
Juliol/Agost
Cerimònies
Atletisme
Bàdminton
Bàsquet
Boxa
Ciclisme
Esgrima
Futbol
Gimnàstica
Halterofília
Handbol
Hípica
Hoquei sobre herba
Judo
Lluita
Natació
Natació sincronitzada
Pentatló modern
Piragüisme
Rem
Salts
Taekwondo
Tennis
Tennis de taula
Tir
Tir amb arc
Triatló
Vela
Voleibol
Waterpolo
Proves totals
Total acumulatiu
Juliol/Agost
 

 

Vista nocturna de Londres olímpic

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari