Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Melodia d’una absència. Joan Roca Navarro

La novetat d’aquest mes d’abril és la primera novel·la de l’autor deltebrenc Joan Roca Navarro ‘Melodia d’una absència‘.

MelodiadunaabsenciaPortada.small Unes partitures on no hi ha notes escrites, només la tonalitat amb tinta vermella. En Bastien, estudiant de música a Viena, rep d’una tavernera jueva aquestes partitures i intenta resoldre el seu misteri, al mateix temps que s’enfrontarà al misteri de la seva identitat i al passat tèrbol de la seva família, odiada i temuda durant dècades, originària de la Cava, al delte de l’Ebre. Quan hi viatgi en busca de respostes, totes les tragèdies que encara no han cicatritzat es desencadenaran.
 

‘”[...] tanmateix, com les passions, vives o no, mai nohan d’expressar-se fins a l’avorriment, la música, inclús en la seva forma més esgarrifosa, mai no ha de ferir l’oïda, sinó que ha de continuar sent un plaer i, en conseqüència, ha de continuar sent música [...]”
Wolfang A. Mozart en una carta al seu pare el 26 de setembre de 1781′

 
És una història estructurada tal com si fos una obra musical. S’inicia amb l’obertura: en fa menor i adagio, i segueix amb quatre moviments: el primer, en do menor i andante; el segon, en si major i moderato; el tercer, en do sostingut i presto i el quart, en re menor i moderatto espressivo; dos codes: la I, ad libitum (al gust) i la II té per títol: principis de novembre de 1999, i per acabar, el compàs final.
Si s’observa l’inici de la història a l’obertura, es pot comprovar com en la descripció de l’acció hi ha un balanceig musicalper mitjà del moviment d’una pilota. Sembla com si la pilota fos l’equivalent de la nota en l’espai del pentagrama. pentagrama

‘El nen d’ulls negres va alçar la vista intentant seguir la trajectòria de la seva pilota, desapareguda en traspassar la cúpula immòbil de banderoles multiculors que engalanava el carrer Major. Va sentir com rebotava suaument contra la façana sud del campanar de l’església consagrada a Sant Miquel Arcàngel i va córrer a esperar-la amb els braços estesos, adoptant un apropiat aire d’imprecació, de súplica celestial.’

 
Joan Roca Navarro va néixer a Deltebre l’any 1977. Ha publicat els relats ‘L’estrany cas del senyor Heribert Borromell’(2001), ‘Relat en sol menor’(2011) i ‘Els afectes secundaris’(2012). És el teclista de la banda de pop-rock Boira amb la qual ha publicat el disc Al·legoria del Fang, l’any 2014 i del qual ha escrit algunes de les cançons.
 
La trajectòria i formació musical de l’autor és ben palesa en la narració d’aquest relat, només llegint el títol ja es pot copsar.
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.
 
 

Logo Generalitat

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari