Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Camí a Londres: Beijing 2008

Usain Bolt a la cursa dels 100 metres

En finalitzar unes olimpíades el balanç no només són les medalles sinó tot allò que ha envoltat la competició durant aquells quinze dies i les setmanes anteriors. En aquest cas, la cita dels Jocs Olímpics de Beijing va donar molt de si amb polèmiques, medalles per terra, els sempre indesitjables casos de dopatge, violència esportiva i altres curiositats que no van deixar indiferent a ningú.

En les setmanes prèvies la polèmica va esclatar per la censura que el govern xinès va imposar als mitjans de comunicació a la xarxa amb la imposició de no poder parlar del funcionament de la societat xinesa ni fer difusió de contingut que no estava en el mateix discurs del govern oficial, amb el tancament de moltes pàgines web d’informació. Finalment, es va arribar a un acord de mínims pocs dies abans de començar els Jocs Olímpics.

Lin MiaokeLa gala inaugural va ser el punt de partida. La polèmica va saltar dies després quan es va conèixer que la nena que va aconseguir silenciar l’estadi olímpic del Niu de l’Ocell amb la seva dolça veu i la seva cara d’àngel no era realment la que cantava. Lin Miaoke, la nena i la seva imatge que va donar la volta al món, no era més que una figurant que va fer un playback perfecte durant la gala inaugural mentre Yang Peiyi, entonava la melodia entre bastidors.

La cerimònia va ser un malbaratament de color i so en què el director de la gala, el cineasta Zhang Yimou, va voler reflectir les diverses etapes de la història del país asiàtic. La invenció del paper, la ruta de la seda o les dinasties imperials, tot va estar plasmat sobre un escenari de gegantines dimensions però que es va quedar petit per tot el conjunt de l’espectacle.

Un cop endinsat en la competició van aparèixer les primeres notícies de dopatge. La primera va ser la ciclista espanyola Maribel Moreno que es va sotmetre a un control antidopatge a l’arribar a la Vila Olímpica de Beijing. Pocs dies més tard va acabar marxant voluntàriament al·legant un atac d’ansietat. Finalment es va conèixer que el resultat d’aquesta anàlisi va ser positiu.

El nord coreà Kim Jong Su va ser desposseït de les tres medalles, dues de plata i una de bronze, que va aconseguir en tir olímpic. La gimnasta Thi Ngan Thoung Do va entelar el seu debut com la primera atleta vietnamita que competia de forma individual en una cita olímpica. També va ser caçada l’atleta grega Fani Halkia que va ser or olímpic en la prova de 400 metres tanques a Atenes 2004.

kobayashi.jpgD’altres han jugat sense trampes però la decepció de la derrota els va fer perdre els nervis. Aquest va ser el cas del lluitador de grecoromana Ara Abrahamain.

El suec va viatjar a Pequín amb un objectiu: l’or. Finalment es va haver de conformar amb el bronze però en el moment del lliurament de medalles, una vegada pujat al podi i amb la medalla al coll va muntar en còlera i va tirar el trofeu a terra. Després va sortir del recinte al crit de no m’importa aquesta medalla, jo volia l’or.

Els que tampoc van tornar mai més a una cita olímpica, encara que no per decisió pròpia, són el cubà Ángel Valodia Matos i el seu entrenador després que l’esportista deixés anar puntada a l’àrbitre al cap. L’agressió va suposar la seva desqualificació de per vida. Per finalitzar aquest capítol cal fer menció a una altra protagonista destacada com va ser la nedadora japonesa Hiromi Kobayashi que va haver de ser treta de la piscina pels socorristes durant el seu exercici de natació sincronitzada després de patir un defalliment durant el seu exercici a la piscina olímpica.

Usain Bolt en els 200 metresEn la natació va ser un altre vegada Michael Phelps el gran protagonista després d’haver aconseguit el millor resultat d’un esportista en uns jocs olímpics amb la consecució de vuit medalles d’or que l’han convertit en llegenda d’aquest esport amb un total de catorze medalles d’or amb les que va aconseguir també a Atenes.

Yelena IsinbayevaL’altre fenomen que va esclatar a Pekin va ser la figura de l’atleta jamaicà Usain Bolt que va aconseguir dos records del món i la medalla d’or a les disciplines de 100 i 200 metres amb una superioritat insultant respecte als seus rivals directes. Per la seva part, la rusa Yelena Isinbáyeva va fer pujar el seu record del món de salt amb perxa fins als 5.05 metres amb la que va aconseguir una nova medalla d’or.

Entre les notícies més destacades que van succeir durant tot aquell any olímpic cal destacar en primer lloc la que es va produir al mes de setembre i que ha estat considerada la gènesi de la crisi global en la que es troben els mercats internacionals. Concretament, el 14 de setembre d’aquell any arriba al món la notícia de la fallida del quart banc d’inversions del món, el nord-americà Lehman Brothers, amb el major passiu de la història quantificat en més de mig milió de dòlars que va afectar a unes cent mil entitats financeres i provocà el pànic davant l’amenaça d’una fallida financiera mundial.

lehman_brothers_.jpgEn el mes de desembre del mateix any es descobreix la major estafa financera de la història: Bernard Madoff, ex president del mercat tecnològic Nasdaq de Wall Street, va desviar uns 37.500 milions d’euros a través d’un hedge fund o un fons d’inversió lliure. En aquell any també va destacar la renúncia del poder de Fidel Castro després de quaranta quatre anys al poder, l’arribada de Barack Obama a la Casa Blanca, i també la victòria de la selecció espanyola a la Eurocopa.

Les mascotes oficials dels Jocs van estar representades en aquesta ocasió per Els Fuwa i van representar el missatge d’amistat, pau i bona voluntat de la Xina cap als nens de tot el món. A cadascuna de les mascotes de Beijing se li va posar un nom rítmic de dues síl·labes, una forma tradicional d’expressar afecte als nens a la Xina. Beibei és el peix, Jingjing és el panda, Huanhuan és la Flama Olímpica, Yingying és l’antílop tibetà i Nini és l’oreneta. Quan els seus noms s’uneixen, Bei Jing Huan Ying Ni, els xinesos diuen Beijing Li Dóna la Benvinguda.

Mascotes de Pekin

Els cinc elements de la natura, el mar, el bosc, el foc, la terra i el cel, es poden trobar en els seus orígens, tots estan presentats estilísticament en formes que representen les profundes influències tradicionals de l’art folklòric i ornamentació xinesos. Cadascuna de les mascotes també simbolitza una benedicció diferent: prosperitat, felicitat, passió, salut i bona sort.

En l’aspecte esportiu, Xina es va coronar per primera vegada en la història dels Jocs Olímpics com a primera potència mundial, aconseguint cinquanta-una medalles d’or i superant per molt els trenta sis ors dels Estats Units, que portava dominant els Jocs des d’Atlanta 1996. En el còmput global els nord-americans poden, però, presumir d’haver estat la delegació amb més medalles totals amb cent deu, seguida molt de prop per les cent de la Xina. Els organitzadors dels jocs d’aquest any, Regne Unit, va aconseguir quaranta set medalles, dinou d’elles d’or, i va avisar clarament que a Londres 2012 , jugant a casa, vol aconseguir èxits encara més grans.

Clausura BeijingLa cerimònia de clausura va ser una festa de perfecció estètica memorable, en què els focs artificials i la cultura xinesa van tornar a tenir un paper protagonista en l’espectacle ideat pel director de cinema i coreògraf Zhang Yimou que va tornar a deixar bocabadats a tots amb una cloenda plena de llum i brillantor.

Els focs artificials, inventats per la Xina fa dos mil·lennis, van obrir la festa dibuixant el compte enrere, des del número 29, per ser Pequín els Jocs de la vintena novena Olimpíada, fins al zero, i, com en la inauguració, milers d’extres van tornar a prendre l’estadi amb vistosos vestits. Més de mil ballarines adornades amb campanes de plata, carros amb tambors que van recordar la parafernàlia del Circ del Sol, i actors saltant, corrent i volant per l’aire en al·legoria del Citius, Altius, Fortius olímpic van escalfar l’ambient per l’arribada de els atletes al Niu d’Ocell per donar la benvinguda als propers Jocs Olímpics de Londres.

Niu d’Ocell

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari