Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

20 anys de Barcelona’92

Barcelona’92Barcelona’92, 20 aniversariAquest 25 de juliol es compleix el 20è aniversari de la inauguració de la XXV edició dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, declarats com “els millors jocs olímpics de la història”, pel mateix Joan Antoni Samaranch, president del Comitè Olímpic Internacional en aquella època.
 

Van ser uns grans Jocs Olímpics, amb 9.364 atletes d’un total de 169 països participants.La Barcelona olímpica I també triomfals per a l’esport espanyol: es van guanyar 22 medalles, moltes més que en tota la història dels jocs. Tots els esportistes coincideixen que Barcelona 92 va suposar un abans i un després per a l’esport espanyol.

Barcelona es va convertir, a partir d’aquest moment, en una de les ciutats més destacades d’Europa. La remodelació de la capital catalana gràcies a la cita olímpica va ser espectacular.
 

La cerimònia inaugural, que encara es recorda, es va realitzar a l’estadi Lluís Companys, i representava l’escena mitològica d’Hèrcules separant els continents d’Europa i Àfrica creant el mar Mediterrani, així com el naixement de la ciutat de Barcelona. Inolvidable el moment que la gran soprano Montserrat Caballé cantava al costat de l’estrella del rock Freddie Mercury a través del vídeo marcador, la cançó anomenada Barcelona.


La torxa olímpica
va arribar a l’estadi olímpic després de ser transportada per 9.726 rellevistes a través de 9.339 km per les diverses comunitats autònomes, i el seu últim relleu, l’arquer Antonio Rebollo, esportista paralímpic, va llançar el dard en flames en direcció al peveter situat al capdamunt de l’estadi, encenent el foc olímpic i quedant així inaugurats els Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

Barcelona celebrarà aquest 20è aniversari amb un programa d’actes simbòlics marcats per l’austeritat, com l’exposició Cobi: Ara que tinc 20 anys, un petit homenatge al personatge més emblemàtic dels Jocs: el Cobi, que ha esdevingut un Cobi: Ara que tinc vint anyssímbol universal de la ciutat de Barcelona.

El 25 de juliol, dia de la inauguració dels Jocs, es farà un relleu de torxes per la ciutat amb atletes olímpics d’aquell any i d’ara, amb una torxa dissenyada per a l’ocasió. L’arribada serà al Museu Olímpic de Montjuïc, amb un peveter petit. L’Ajuntament ha descartat encendre’n l’original pel cost que suposa.
 
Sempre olímpicsLes celebracions culminaran al mes de setembre, amb les festes de la Mercè. La tradicional cursa equiparà als seus participants amb una samarreta amb el nou logo creat per a la celebració i el lema Sempre Olímpics.

El Piromusical de Montjuïc estarà dedicat als grans moments col·lectius del 92, amb Constantino Romero de locutor, i els focs de cloenda de la festa major els prendran dos arquers, rememorant l’encesa d’Antonio Rebollo. Els Jocs Paralímpics també tindran el seu homenatge, amb un cupó de l’ONCE commemoratiu.

Llibres

 • Barcelona : imágenes de los Juegos
 • Memòria oficial dels Jocs de la XXVa Olimpíada Barcelona 1992
 • Cobi al descobert : un tòtem animat
 • Contes

 • Olimpiades’92 amb ulls d’infant. Francesco Tonucci
 • El Robatori de la torxa olímpica. Eduardo Averbuj; il·lustracions Horacio Elena
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari