Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Estrella blava de Joan Miró

Estrella blavaSegurament el pintor català Joan Miró no es podia imaginar mai els diners que s’arribarien a pagar per una creació artística seva, o sí, però en tot cas no ho sabrem del cert. Aquesta fita s’ha aconseguit amb la seva obra pictòrica Étoile Bleue de l’any 1927 i que ens apropa a un procés progressiu de simplificació de la representació de l’artista.

El secret d’aquesta venda per 29,2 milions d’euros recau en el significat de la pintura en la totalitat de l’obra de Miró, la seva adequació en qualsevol època, i sobretot que incorpora símbols i elements surrealistes que el pintor faria seves definitivament en les seves obres posteriors. El característic color blau de l’oli va influir no només en els treballs posteriors de l’autor, sinó en les obres d’altres pintors com el letó Mark Rothko i el francès Yves Klein.

Els jugadors de cartesL’obra de Miró s’ha sumat a la cadena de rècords que s’han batut en els últims mesos en un mercat de l’art en efervescència, en el qual una versió de El crit d’Edvard Munch va trencar el mes passat tots els registres en les subhastes d’art en assolir un preu de 95 milions d’euros, superant així a la pintura de Pablo Picasso anomenada Desnudo, hojas verdes y busto que va aconseguir un autèntic rècord amb més de cent milions de dolars fa prop de dos anys. Aquesta pintura és l’obra més coneguda del món després de la Mona Lisa de Leonardo Da Vinci però no és el quadre més car de la història.
 
Aquest títol el posseeixen Els jugadors de cartes de Paul Cézanne, pel qual es van pagar 250 milions de dòlars en una transacció privada fa sis anys; també aquell mateix any es va vendre privadament l’obra anomenada No.5 de Jackson Pollock que va recollir 140 milions de dòlars.

Entwurf zu Grüner RandPerò tornant a aquest any, també cal destacar en aquest subhasta d’art impressionista i abstracte de Sotheby’s el paisatge d’hivern de Claude Monet anomenat La Seine à Bougival de l’any 1869, que es va vendre també per prop de sis mil euros. Finalment la sala de Londres també va aconseguir col·locar una selecció de vuit aquarel·les de Kandinsky, entre les quals hi ha Entwurf zu Grüner Rand, de l’any 1919, que es va aconseguir vendre per dos milions de dolars.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari