Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Emili Teixidor, una signatura per al record

Emili TeixidorL’escriptor català Emili Teixidor, ha mort als 78 anys d’edat. Periodista escriptor i pedagog, va néixer a la localitat barcelonina de Roda de Ter el 22 desembre 1933 i al llarg de la seva vida va cultivar en català la literatura infantil i juvenil, així com també la d’adults.

De fet, va obtenir el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil per Les rates malaltes (Les rates malaltes), el 1967 i dècades més tard, es va consagrar amb en fer-se amb el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil de 1997 per la seva novel·la L’amiga més amiga de la formiga Piga .

Doctor honoris causa per la Universitat de Vic, comptava també amb els premis de Literatura Catalana i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i el Sant Jordi de Novel·la.

El 1995 va ser proposat candidat al premi Andersen, considerat el Nobel de la literatura juvenil, i el 2005 va ser premi de Lectura de la Fundació Germán Sánchez Ruipérez. El 2011 va ser premi Jaume Fuster dels editors catalans en reconeixement a la seva trajectòria.

Signatura Emili TeixidorDe les seves nombroses obres infantils destaquen Dídac, Berta i la màquina de lligar boira, L’ocell de Foc, El príncep Ali,Un aire que mata, El soldat Plantat, o 15 són 15.

La seva novel·la per adults Sic transit Gloria Swanson va rebre el premi de la crítica narrativa Serra d’Or 1979. A aquesta li van seguir Retrat d’un assassí d’ocells i El llibre de les mosques. Laura Sants i Els Convidats es compten entre les seves últimes novel·les per a adults.

Però cap de les seves obres ha transcendit tant com Pa negre, que va publicar el 2003. Ambientada a la Catalunya interior, a la plana de Vic, en els anys de la postguerra, la novel·la ser molt premiada i va rebre, entre altres, el Premi Nacional de Literatura, el Premi Crexells i el Lletra d’Or.

Pa negre, va ser portada al cinema en 2010 amb enorme èxit per Agustí Villaronga. La pel·lícula, rodada amb un pressupost modest i alguns actors no professionals com els nens protagonistes, va arrasar en els Premis Goya i va rebre 9 Goyas de l’Acadèmia del Cinema i considerada millor pel·lícula. També va aspirar a representar Espanya als Oscars de Hollywood.

Un èxit tardà per Teixidor que potser va eclipsar la resta de la seva producció, però alhora li va aportar nombrosos lectors que, després de gaudir la pel·lícula, no van dubtar a acudir a la novel·la.

Emili Teixidor a la BibliotecaEmili Teixidor a la Biblioteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari