Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Chen Cao i Xangai, entre la poesia i la sang

Xangai

Qiu XiaolongCompromès amb els moviments democràtics del seu país natal, l’escriptor i poeta Qiu Xiaolong ofereix en la seva obra un bon retrat d’una Xina on coexisteixen un vertiginós creixement capitalista i els seus acompanyants: l’especulació immobiliària, la corrupció administrativa, el luxe i el sexe dels nous rics, amb el recent passat maoista, el no tan llunyà del colonialisme i el sempitern de l’Imperi del Mitjà.

En les seves novel·les, una barreja d’intriga policíaca, investigació política i retrat sociològic, Qiu Xiaolong ens mostra la cara de la Xina moderna, amb les ferides i cicatrius que ha deixat en ella el seu recent passat i les tensions que genera la seva desenvolupisme actual mentre a nivell polític s’intenta mantenir un equilibri. L’autor ens mostra una societat desigual on conviuen la pobresa més extrema amb la riquesa de fills privilegiats dels caps del partit i els nous empresaris. I a través del seu personatge Chen Cao retrata magistralment l’olor dels barris humils i el fals oripell dels negocis moderns.

L’inspector Chen Cao a XangaiChen Cao és inspector en cap de la policia a la ciutat de Xangai. Els noms xinesos s’escriuen primer el cognom i a continuació el nom. Per això l’inspector és conegut sempre com Chen, un home que tot i no ser del partit, té bons contactes que el protegeixen i impulsen la seva carrera dins de la Direcció de Policia de Xangai. És conscient de la seva avantatjosa situació enfront de persones d’origen similar al seu i roman del costat del règim, no sense experimentar conflictes personals.

Chen Cao és un home molt sociable, la seva capacitat per fer favors i que altres se’ls faciin no té límits. Això fa d’ell un home amb infinits contactes els quals usa com a hàbils eines per als seus objectius investigadors. No obstant això, la seva vida personal no funciona com seris desitjable, ja que és incapaç de mantenir una vida sentimental plena.

Universitat de BeijingDestaca també la seva gran cultura. Es va doctorar en literatura occidental a la facultat de Llengües Estrangeres de la Universitat de Beijing. És un home sensible, que cita sovint textos clàssics i moderns tant de la literatura occidental clàssica com de la xinesa. Els poemes, aforismes i proverbis xinesos estan sempre presents en les seves reflexions i corren paral·lels la poesia i la sang. Ha traduït al xinès grans novel·les policíaques les quals ha estudiat en detall obrint la veta psicològica en les investigacions del seu departament.

Malgrat la seva joventut, Chen té un càrrec de certaUna ciutat de contrastos importància i gaudeix del privilegi poc habitual de tenir un petit apartament. No és el normal, la gran majoria de la gent viu en cases de diversos pisos on només tenen una habitació per a tot: hi cuinen, mengen i dormen. És molt difícil aconseguir un apartament individual. La mateixa mare de Chen, ja vella, viu en una d’aquestes habitacions comunals.

Té un ajudant de 40 anys, el detectiu Yu Guangming. La seva dona Peiqin, que porta la comptabilitat de dos restaurants, també intenta ajudar-los, així com el Vell Caçador, pare de Yu, un antic policia que col·labora en la resolució d’alguns casos. Aquests personatges secundaris ens porten a un Xangai diferent del de Chen, menys elitista i més a prop de la crua realitat quotidiana dels seus habitants.


Ver mapa más grande

El marc de les seves novel·les està localitzat al Xangai de la dècada final del segle passat. El capitalisme, els rics emergents anomenats butxaques plenes i la occidentalització del país es barreja amb les tradicions comunistes i el envaniment de la figura de Mao.

ATradició i modernitat través dels ulls de l’inspector Chen, ens endinsem en una ciutat tremendament especial, marcada pels contrastos entre tradició xinesa, presència colonial i el desenvolupament econòmic personalitzat pels impressionants gratacels que conformen l’Skyline, la imatge més representativa de Xangai.

Xangai és la ciutat més poblada de la Xina, i un dels ports més importants del món. Es va fundar fa més de 700 anys al costat del delta anomenat Zhangjiang a l’est del Mar Xinès. Actualment, s’ha convertit en un gegant financer, industrial, cultural i turístic.

Considerada com la capital econòmica de la Xina, a la vora del mar, amb un importantíssim port i dividida en dos pel riu Huangpu, Xangai impressiona pels seus altíssims gratacels i els moderns edificis de la riba dreta del riu. El Bund des del riu HuangpuTant amb la llum del dia, com il·luminats a la nit; sigui des de la zona del Bund, al peu dels edificis o en un creuer pel riu, la vista és impressionant.

El Bund, conserva alguns edificis d’origen gòtic, romànic, neoclàssic, barroc i renaixentista que constitueixen un llegat del primer districte comercial de la ciutat i recorden uns primers anys del segle XX marcats per la presència i la influència de les potències europees a la ciutat de Xangai i en altres parts de la Xina. Una imatge que es veu encara més consolidada amb l’arquitectura i la tranquil·litat de Xintiadi, el barri francès, et transporta de Xangai a Europa en uns pocs carrers.

El Pudong, amb el Shanghai World Financial Center, la Jin Mao Tower i la futura Shanghai TowerA la vora oposada, l’àrea de Pudong ofereix una visió més moderna de la ciutat. A finals dels anys 80 el Govern de la ciutat es va obstinar a convertir l’àrea de Pudong en una espècie de Wall Street d’Àsia. Els paisatges de les riberes del riu van patir molt aviat un canvi radical amb la construcció d’imponents gratacels, entre els quals destaquen la peculiar Torre de la Televisió, també coneguda com Perla d’Orient. Amb una alçada de 468 metres, forma un conjunt amb el Pont Yangpu al nord-est i el Pont Nanpu al sud-oest, representant a “dos dracs jugant amb perles que cauen del cel sobre un plat de jade”. Juntament amb el Shanghai World Financial Center, la Jin Mao, i la Shanghai Tower de més de 630 metres, que està en fase de construcció, fan de l’skyline de Xangai un dels més impressionants del món actualment.

El MaglevCom a mostra de l’avanç tecnològic de la ciutat, Xangai és l’única ciutat del món que compta amb un tren de levitació magnètica. Aquest tren, conegut com Maglev, és capaç d’aconseguir una velocitat de 431 quilòmetres per hora deixant estupefactes els seus viatgers.

Un venedors de crancs, al carrerPerò Xangai, al cap i a la fi, tot i els seus gratacels, els seus carrers i centres comercials o les restes colonials europees, no deixa de ser una ciutat xinesa en la qual es mantenen els costums tradicionals i la manera de vida típica de qualsevol altra ciutat: sempre amb molta gent, molt trànsit i moltes parades al carrer.

Els jardins YuyuanUna versió més moderna i turística de la Xina més tradicional la trobem en les proximitats del Yuyuan, el jardí de la Pau i la Salut, al cor del casc antic de la ciutat que s’omple de gent, sobretot durant el cap de setmana.

Un bonic jardí construït al segle XVI en l’època de la dinastia Ming, que en només 2 hectàrees concentra els elements fonamentals de la jardineria xinesa, creant milers de paisatges i escenes diferents, amb estanys, pavellons, muralles…

No cal allunyar-se molt per arribar al carrer més comercial de la ciutat, Nanjing Lu on Chen Cao i els seus companys solen trobar restaurants barats per menjar plats típics de Xangai. Amb uns 6 km de llarg, Najing Lu s’estén des de la plaça del poble fins al Riu Hungpu i es divideix en dos trams: el Nanjing Dong Lu, a l’antiga concessió francesa i la Nanjing Xi Lu. Val la pena visitar-lo al vespre, quan l’il·luminen els neons.

Els carrers de Shanghai a la nit

El magnífic paisatge nocturn magnífic de Xangai és un dels punts principals que perduren en la ment dels visitants. Quan es pon el sol, l’acció no s’atura a Xangai: Hengshan Road, un dels populars barris d’oci nocturn de la ciutat, amb els karaokes i sales de festes dels que són habituals els “butxaques plenes”, o Middle Huaihai Road, coneguda com els Camps Elisis de Xangai.

Llibres

 • El caso de las dos ciudades
 • El caso Mao
 • Cuando el rojo es negro
 • Seda roja
 • Guies de viatge

 • Beijing, Shanghai, Xi’an. Marc Morte
 • Beijing y Shanghai. E País/Aguilar
 • Lo mejor de Shanghai. Damian Harper
 • Xangai nocturn

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari