Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

V de venganza, de Sue Grafton

V de venganza. Sue GraftonSue Taylor Grafton va néixer a Louisville, Kentucky el 1940. El seu pare era CW Grafton, advocat i escriptor de novel·les de misteri. Es va llicenciar en literatura anglesa el 1961 a la Universitat de Louisville i va obtenir diplomatures en humanitats i belles arts. Va treballar a Hollywood com a guionista de pel · lícules per a televisió.

El 1982 va crear el personatge de la detectiu Kinsey Millhone, segons confessa ella mateixa, per rescabalar-se dels disgustos causats pel seu divorci. Amb 32 anys i dos divorcis a l’esquena, Kinsey treballa com a detectiu privat, ocupant-se de casos rutinaris de reclamacions d’assegurances, citacions judicials… de vegades des del terreny professional o el personal s’enfronta a casos més complicats. El seu mètode particular consisteix a apuntar els fets d’una investigació en fitxes i reordenar fins que cobren sentit. És tossuda per naturalesa i ajudada per la seva intuïció i genialitat sempre aconsegueix arribar al final.

Ella mateixa es defineix amb aquestes paraules. “Em dic Kinsey Millhone. Sóc investigadora privada amb llicència a Santa Teresa, Califòrnia, i la meva empresa es diu Investigacions Millhone. M’encarrego principalment de treballs alimentaris, com comprovacions d’antecedents, recerca de persones, fraus a asseguradores, lliurament de notificacions legals i localització de testimonis, al que podria afegir algun divorci ple d’acritud perquè no decaigui la festa”.

Així va començar l’extraordinari Alfabet del Crim de Sue Grafton, compost fins ara per vint títols mereixedors de premis com el Mysterious Stranger Award, el Shamus Award, el Anthony Award i, el 2004, el Premi Ross Macdonald:

A d’adulteri, B de bèsties, C de cadàver, D de deute, E d’evidència, F de fugitiu, G de guardaespatlles, H d’homicidi, I d’innocent, J de judici, K de Kinsey, L de llei (o fora d’ella), M de maldat, N de nus, O d’odi, P de perill, Q de qui, R de rebel, S de silenci, T de trampa, U de ultimàtum i V de venjança.

En aquesta ocasió ens trobem a Kinsey Milhone davant d’una situació complicada, ha complert els 38 anys i el regal que ha rebut és un cop de puny en plena cara que li ha deixat amb els dos ulls morats i el nas trencat.

Ella mateixa s’encarrega de explicar-nos com ha arribat a aquesta situació, mentre buscava ofertes en uns grans magatzems. Observa com una dona gran està robant roba i adverteix als empleats del centre. Aquest succés, en aparença intranscendent, s’anirà complicant, provocarà en la protagonista sentiments de culpabilitat i s’entrellaçarà amb altres casos submergint-la en una investigació que la farà enfrontar-se a un complicat i perillós entramat de casos.

Una teranyina de relacions perilloses s’estenen a V de venganza. Mentre una dona de tèrbol passat se suïcida en circumstàncies estranyes, un noi pretensiós i consentit que, aclaparat pels deutes de joc, acudeix a un perillós prestador, creient que pot controlar la situació, i la vida d’una jove encantadora està a punt de partir-se en mil trossos.

Però, a més, Kinsey es topa amb una xarxa de lladres professionals que treballen per la màfia, amb un marit infidel, ric i despietat, amb un policia corrupte tan refermat en el seu càrrec que s’ha tornat immune a les denúncies, relacionat amb l’ex marit mort de Kinsey, amb un gàngster sinistre, brutal i sense escrúpols, personatge clau en la novel·la, que intenta mantenir el “negoci” familiar heretat del seu pare, i amb un vidu solitari que plora la mort de la seva amant, desesperat per obtenir respostes que podrien ser molt pitjors que el dolor de la seva pèrdua.

Les diferents peces del trencaclosques aniran encaixant al llarg de la narració, mentre assistim al compliment de les paraules de la protagonista en la seva presentació inicial: “Degut a la meva ocupació, els delictes no em són aliens i rares vegades em sorprèn el costat fosc de la naturalesa humana, incloent la meva”.

Llibres

* A d’adulterio
* B de bèsties
* F de fugitivo
* H de homicidio
* I de inocente
* L de ley
* N de nudo
* O de odio
* P de peligro
* Q de qui
* R de rebelde
* S de silenci
* T de trampa
* U de ultimátum

* V de venganza

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari