Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Bram Stoker

Bram StokerHi ha vegades que un autor queda indissolublement lligat a una obra. Poc importa que la seva bibliografia comprengui molts més títols, per al lector únicament compte un. L’escriptor irlandès perviurà sempre eternament a través del seu Dràcula de Transsilvània (1897). S’ignoren d’aquesta manera les seves altres deu novel·les, entra les quals hi ha títols tan aconseguits com La dama del sudari (1909) i tota la seva producció breu entre la qual destaquen peces úniques com L’enterrament de les rates, d’inclusió obligada en tota antologia del gènere fantàstic i de terror.

Totes les sagues actuals com Crespuscle o les pel·lícules i sèries de televisió es basen en Stoker i decideixen deixar de banda la tradició medieval. Impressionat pel treball de l’actor Henry Irving va començar una estreta relació amb ell que el va impulsar a escriure contes fantàstics després del seu trasllat amb la seva dona a Londres per representar a l’actor.

Arminius VambéryA l’any 1882 apareix el primer relat, es tracta de Under de sunset, una col·lecció de contes infantils. Va continuar la seva producció de contes fins que va escriure la seva primera novel·la amb el títol de Snake’s pass, era l’any 1890.
I finalment, a l’any 1897, va concloure la seva obra mestre, la que el convertiria en etern durant dècades i dècades. L’autor de Dràcula va basar bona part de la seva obra en les converses que va mantenir amb un erudit hongarès anomenat Arminius Vambéry, ja que aquest va ser qui li va parlar de Vlad Draculea.

Mentre anaven succeint-se els anys a Londres la seva vida va estar també com els seus personatges posseïda per una relació vampírica amb el seu representat, que posteriorment li faria contraure la sífilis que l’acabaria matant degut a la seva mala vida dels seus darrers anys. Però ell ja podia intuir que Dràcula seria etern. Ara, tot just 100 anys després, també Stoker ho és.

Bram Stoker (1847-1912)

Llibres

 • El catau del cuc blanc
 • El convidat de Dràcula
 • Cuentos de medianoche
 • Drácula
 • Dràcula
 • La madriguera del gusano blanco
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari