Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

40 de Ziggy & Bowie

Fora de l’escenari sóc un robot. A l’escenari consegueixo emocionar-me. Això probablement explica per què prefereixo disfressar-me de Ziggy a ser David“.
David Bowie.

Ziggy StardustJa fa quaranta anys de l’aparició en el mercat de un dels treballs més determinants i decisius de la carrera de David Bowie, The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars, obra musical que va caracteritzar l’aspecte més camaleónic de l’artista i que va ser un referent indiscutible del glam rock dels anys setanta.

L’escenografia de Ziggy va trencar models de l’època i va perseguir reunir essències de la música pop amb una força que ja anticipava la contundència de la música punk. Un àlbum que va marcar a contemporanis com Lou Reed o Iggy Pop, i també generacions posteriors com Echo and The Bunny-men, Radiohead, Gary Glitter o la mateixa Lady Gaga.

El personatge de Ziggy va aparèixer al món juntament amb l’aparició del disc a l’any 1972 i ràpidament va eclipsar el cantant. Aquest recurs de personatge de ficció va ser al llarg dels anys posteriors molt associat a aquesta vocació camaleònica de que feia gala sempre que podia David Bowie, que aconseguia arribar on altres intèrprets de rock de l’època no podien aconseguir: reinventar i trencar el model de rock i pop que s’utilitzava en aquells anys.

En aquesta època David Bowie era un músic molt reconegut que representava el costat intel·lectual del rock amb treballs com Space oddity o The man who sold the world. Després de dispars èxits comercials a finals de la dècada de 1970, va aconseguir tornar a l’èxit amb Scary Monsters (and Super Creeps). Els anys vuitanta van portar a David Bowie per un camí diferent, i més concretament a una etapa més comercial, amb treballs com Let’s Dance publicat a l’any 1983.

Al llarg de les dècades dels anys noranta i posteriorment a principis de segle XXI, Bowie va seguir experimentant amb diferents estils musicals, incloent blue-eyed soul, adult contemporary i jungle. Però va decidir acomiadar-se del gran públic amb el seu darrer disc Reality a l’any 2003.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari