Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Eugène Delacroix a Barcelona

Eugène DelacroixA l’espai del Fòrum de Barcelona es realitza fins al diumenge, 20 de maig, un recorregut per l’obra pictòrica del pintor francès Eugène Delacroix , una de les figures més destacades del romanticisme. Entre aquestes obres hi ha alguns dels seus olis més coneguts, com Grècia expirant a les ruïnes de Missolonghi , exposat al Museu de Belles Arts a Bordeus; també un dels esbossos de La mort de Sardanàpal, Museu del Louvre a París; o Les dones d’Alger, també provinent del Museu del Louvre a París.

Aquesta exposició ens proposa un recorregut per les diferents etapes de la seva vida artística, des de les primeres obres fins a l’etapa de maduresa, en què l’artista extreu els seus temes de la realitat. Les més de cent vint obres pictòriques exposades permeten reconstruir l’evolució de l’artista des dels seus inicis, quan buscava la inspiració en creacions artístiques i textos literaris, fins a l’etapa final.

Es tracta, en definitiva, d’una retrospectiva amb una nova imatge del pintor, allunyant-se de l’associació del mateix artista a les composicions de temes històrics i el presenta com un revolucionari enfrontat a les rígides convencions de l’art neoclàssic.

La llibertat guiant al pobleLa mostra també aprofundeix en el vincle de Delacroix amb Espanya, resultat del viatge que va realitzar pel nord d’Àfrica a l’any 1832, i que el va portar posteriorment a diverses ciutats de la península on va mostrar un gran interès per l’art espanyol i concretament per l’obra Els capricis de Goya, que van influenciar posteriorment en la confecció dels seus dibuixos i gravats.

Grècia expirant a les ruïnes de MissolonghiDelacroix va ser considerat un incessant observador del món que l’envolta i va arribar a il·lustrar diverses obres de William Shakespeare, Walter Scott i Johann W. von Goethe.

La tècnica de Delacroix, de grans contrastos de color, que aplicava amb petits cops de pinzell provocava la creació d’un particular efecte de vibració que va influir posteriorment en l’art impressionista.

En el seu Diari exposa els seus pensaments i idees sobre art i els artistes, compara les seves pròpies obres anteriors i posteriors, les analitza i expressa les seves opinions sobre l’art, la política i la vida.

Delacroix al CaixaFòrum de Barcelona.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari