Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Una pérdida razonable, d’Anne Perry

Una pérdida razonable. Anne PerryAmb nom de naixement Juliet Marion Hulme, Anne Perry va néixer a Londres el 28 d’octubre de 1938, però va passar gran part de la seva infància a Nova Zelanda. Successives malalties, la van fer addicta a la lectura, fonamentalment del tema policíac. En la seva joventut, va ser protagonista d’un fosc episodi, amb assassinat inclòs, que li va valer cinc anys de presó. Aquest fet va ser portat al cinema en Criatures celestials el 1994.

Després de sortir en llibertat el 1959, Perry va tornar a Gran Bretanya amb la seva mare. Quan aquesta es va casar de nou, va agafar el cognom del seu padrastre i es va canviar el nom a Anne. Així, el nom d’Anne Perry no és pseudònim, sinó el seu nom oficial des d’aleshores.

Abans d’assolir fama com a escriptora, va haver de fer diverses feines per guanyar-se la vida, com hostessa d’aerolínia. Començà a escriure ja els anys 1960, però no fou fins el 1979 que va poder publicar la seva primera novel·la, El botxí del carrer Cater.

La seva prolífica obra (per contracte d’escriure dues novel·les l’any) d’ambient policíac tradicional, està ambientada principalment a l’Anglaterra de l’època victoriana, la inspiració del qual li venia del seu padrastre, que especulava sobre la possible identitat de Jack l’Esbudellador, sent minuciosa, detallista i ben documentada, i no és de tipus deductiu, com la d’altres famosos de l’època, sinó que es recrea en problemes socials, ideològics i polítics

Aquí van néixer els seus protagonistes, els policies Charlotte Pitt i el seu home, Thomas Pitt, que vivien a Londres a l’època dels assassinats de Jack l’Esbudellador. Més tard també va crear el detectiu privat, William Monk, que, en contrast amb els Pitts, és més aviat un personatge fosc. La seva dona Hester Monk aporta una força i capacitat de resolució de la qual el seu marit està mancat, així com l’experiència de l’exèrcit, ja que ella hi va ser infermera.

Durant una estada de cinc anys al sud de Califòrnia, es va convertir al mormonisme, religió que encara professa avui. Actualment, Anne Perry viu al petit poble de Portmahomack, a Escòcia.

Una pérdida razonable és el nou episodi, el dissetè, de la sèrie protagonitzada pel cap de la policia fluvial de Londres, comandant Monk, que, després desemmascarar un depravat explotador sexual de menors en el títol anterior, continua ara les seves indagacions, disposat a processar al misteriós finançador i últim beneficiari del repulsiu negoci.

Les investigacions de Monk el porten a descobrir que el principal responsable és sir Arthur Ballinger, poderós advocat de l’alta societat londinenca amb amistats influents en l’àmbit de les finances, la política i la judicatura, disposades a protegir davant qualsevol eventualitat.

No obstant això, l’aparició en el Tàmesi del cadàver d’un altre delinqüent involucrat en el tràfic de menors, escanyat amb una luxosa corbata, és l’excusa perfecta per investigar els secrets de la corrupció i l’explotació infantil que s’amaguen darrera de la façana dels més respectables cercles londinencs, cosa que permet a Monk reunir noves proves que apunten amb més evidència el famós advocat al que aconsegueix portar davant els tribunals.

L’actuació policial interfereix amb les relacions familiars de Monk, ja que la dona és amiga de la filla de Ballinger i entusiasta defensora de la innocència d’aquest.

Encara que l’acció es desenvolupa en el refinat ambient de l’Anglaterra victoriana, a finals del segle XIX, tant els personatges com les situacions descrites, egoisme dels poderosos, indefensió dels febles, extorsions i xantatges presenten trets comuns amb episodis airejats per la premsa en el món actual.

Llibres

 • La amenaza de Bedford Square. 2000
 • Los anarquistas de Long Spoon Lane. 2006
 • Ángeles en las tinieblas. 2006
 • Asesino en la oscuridad. 2007
 • El complot de Whitechapel. 2003
 • Esclavos de una obsesión. 2002
 • Falsa inocencia
 • Marea incierta. 2004
 • La médium de Southampton Row. 2004
 • El misterio de Brunswick Gardens. 2000
 • No dormiremos.2009
 • Una pérdida razonable
 • El peso del cielo. 2005
 • Los secretos de Connaugth Square. 2004
 • Las trincheras del odio. 2008
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari