Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Oscar 2012: Tan fuerte, tan cerca

Extremely Loud and Incredibly CloseTítol original: Extremely Loud and Incredibly Close

Any de producció: 2012
Director: Stephen Daldry
Guió: Eric Roth; basat en la novel·la Extremely Loud and Incredibly Close, de Jonathan Safran Foer

Intèrprets: Tom Hanks (Thomas Schell Jr.), Sandra Bullock (madre de Oskar), Thomas Horn (Oskar Schell), John Goodman, James Gandolfini, Max Von Sydow (Thomas Schell Sr.), Viola Davis, Jeffrey Wright.
 

  2 Nominacions:

 • Millor pel·lícula
 • Millor actor secundari: Max von Sydow
 •  

  Una tragèdia com la de l’11 de setembre pot donar lloc a moltes històries, i així a moltes pel·lícules. Un es pot centrar en el propi atemptat o la gent que va estar involucrada en aquest moment, o es pot tractar del què va venir després. Tan fuerte tan cerca vol mostrar el dolor de la pèrdua des d’una manera diferent.

  Basada en la novel·la homònima de Jonathan Safran Foer i dirigida per Stephen Daldry, la pel·lícula ens presenta a Oskar Schell, un noi de nou anys d’edat que, entre altres coses, és inventor, dissenyador de joies, astrofísic i pacifista. Un nen poc comú que tot i tenir una intel·ligència excepcional, mostra comportaments excèntrics i obsessius que podrien situar-lo en el marc de l’autisme. Oskar tenia una connexió molt especial amb el seu pare, a qui li encantava jugar amb el seu fill a “expedicions de reconeixement”, enginyoses endevinalles que Thomas Schell creava perquè el nen les resolgués, no només com jocs creatius, sinó també per ajudar-lo a relacionar-se amb el món malgrat la seva falta de sociabilitat.

  La vida d’Oskar s’enfonsa juntament amb les torres bessones l’11 de setembre del 2001: el seu pare es trobava entre les víctimes. En un tres i no res, el món d’Oskar dóna un gir de 180º i perd el seu únic punt de suport, ja que a la seva mare, Linda, sempre li va resultar difícil acostar-se al seu fill i aquesta situació sembla deu vegades pitjor quan el seu marit ja no està per salvar aquesta distància que els separa.

  Un bon dia, a un any del que Oskar en diu El dia fatídic, regirant per casa, el noi troba una clau amb una inscripció amb la lletra del seu pare que no sap a què pertany. Pensant que el seu pare l’ha deixat per iniciar una última exploració, farà tots els esforços en descobrir què és el que obre.

  El moment que Oskar troba la clau

  La seva única pista sobre el possible origen de la clau és el cognom Black, escrit en el sobre on la troba. Oskar traça un ambiciós pla per visitar les 472 persones que apareixen a la guia telefònica de Nova York amb el cognom Black, encara que, matemàticament, aquesta tasca el portarà tres anys. Organitza la ruta meticulosament convertint un mapa de la ciutat en una quadrícula de traços perfectes, estableix unes normes bàsiques i comença el seu viatge a peu, ja que podria haver risc d’atacs a autobusos o al metro, i a ell li espanten moltes coses: els sorolls forts, telèfons que sonen, ponts, ascensors, transport públic i edificis alts. Oskar es converteix en un intrèpid explorador decidit a travessar els barris de Nova York i trucar a la porta de cases de desconeguts a la recerca d’una única pany en una ciutat on hi ha almenys 162 milions.

  Oskar està segur que aquesta clau obrirà una porta que resoldrà el gran misteri, el de la desraó de la mort del pare. Com tots, Oskar busca senyals, prodigis que li indiquin el camí. Una cosa que li asseguri que en alguna dimensió superior es troben totes les respostes. Aquest desig l’empeny a emprendre la recerca a la qual se li uneix un ancià interpretat per l’actor suec Max Von Sydow, que porta anys sense parlar i només es comunica per escrit o amb un No i un Si tatuats al palmell de les mans.

  Coneix un munt de persones diferents, supervivents a la seva manera, que li fan descobrir coses sobre el pare a qui estranya, la mare de la qual se sent tan distanciat i l’atrafegat, perillós i confús món que l’envolta.

  De mica en mica i sense proposar-s’ho, Oskar acabarà descobrint un altre misteri, el de l’univers de persones que no només tenen les seves pròpies històries doloroses, sinó que estan disposades a compartir-les, juntament amb unes simples paraules d’alè.

  Llibres

 • Jonathan Safran Foer a la Biblioteca
 • DVD

 • Stephen Daldry a la Biblioteca
 • Tom Hanks a la Biblioteca
 • Sandra Bullock a la Biblioteca
 • Max von Sydow a la Biblioteca
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari