Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Les noies de la sisena planta

Les noies de la sisena plantaEl poeta José Ángel Valente recordava que, a finals dels anys cinquanta, els emigrants d’Espanya que arribaven a l’estació de Ginebra eren separats dels altres viatgers i desinfectats pels serveis sanitaris suïssos. Les milers d’espanyoles que en els anys seixanta van treballar com a serventes a les cases de famílies bé de París inspiren una pel·lícula francesa amb el nom de Les noies de la sisena planta.

Aquesta pel·lícula de Philippe Le Guay és una comèdia que pren el seu títol de les populars chambres de bonnes a França, les habitacions sense aigua calenta i amb un servei comú on vivien les Conxites, com encara se’ls coneix popularment. Natalia Verbeke, Lola Dueñas i Berta Ojea acompanyen Carmen Maura en aquest retrat amable i tendre malgrat els tòpics, que retrata la solidaritat d’unes dones sense més horitzó vital que poder estalviar tot el que podien i tornar al seus origens per tornar a començar.

La comèdia es basa en estereotips recíprocs d’aquesta època, i explica la història d’un burgès, interpretat per Fabrice Luchini, quan la vida canvia després de descobrir la realitat del sisè pis del seu mateix palau. És una història lleugera que suggereix que és possible superar les diferències socials. L’actriu Carmen Maura ha explicat que “porto anant a França 20 anys i l’actitud cap als espanyols ha canviat molt, però de tant en tant hi ha escletxes. És una cosa tan arrelada que és difícil d’esborrar en determinades ocasions“.

Entrevista a Phillippe Le Guay

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari