Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

El crit de Munch en 3D

Edvard MunchEncara que hi ha moltes maneres de mostrar l’angoixa i el turment humans, Edvard Munch va ser el primer a donar al color i la línia una expressivitat sense límits. Amb el seu crit va marcar un nou camí estètic i temàtic en l’art contemporani.

Sense dubte, El Crit és una de les obres més famoses de la història. Cridaners són els seus traços, siluetes i combinació de colors, que ens transporten cap a un món sòrdid i fosc.

La influència de la vida de Munch en la seva obra va ser decisiva, i és que aquest pintor noruec, de formació autodidacta i família humil, va ser un home amb una vida marcada pel patiment i la mort: la seva mare va morir de tuberculosi quan ell tenia cinc anys i la seva germana quan tenia catorze. Tot això, amb el seu caràcter depressiu i introvertit, el va portar a refugiar-se en els seus quadres, en els quals reflectia els seus traumes interiors.

El critEl gest de El crit, considerat el més expressiu de l’art contemporani, representa el desànim i temor de l’home modern davant un món que canvia inevitablement però que ni convenç ni es comprèn.

“Passejava amb dos amics per la carretera, llavors es va posar el sol, de sobte el cel es va tornar vermell com la sang. Em vaig aturar, em vaig recolzar en una tanca mort de cansament. Llengües de foc i sang s’estenien sobre el fiord negre blavós. Els meus amics van seguir caminant, mentre jo em quedava enrere tremolant de por, i vaig sentir el crit enorme, infinit, de la naturalesa”.

Així va descriure Munch el moment que va donar origen al Crit, l’obra més famosa d’un ambiciós cicle de pintures: El sofriment de la vida. En aquesta sèrie va pretendre expressar, amb un llenguatge nou, les seves experiències sobre l’amor, la malaltia, la mort i la naturalesa, constants temàtiques en la seva obra.

Moltes han estat les rèpliques que s’han fet de El crit, el mateix Edvard Munch va realitzar-ne quatre. Aquí teniu uns quants exemples:

Rèpliques de El Crit

Basant-se en aquesta obra d’Edvard Munch, l’animador Sebastian Cosor ha realitzat aquest magnífic curtmetratge en 3D on recrea l’ambient i l’atmosfera opriment i inquietant del quadre.

Llibres

  • Edvard Munch
  • Munch
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari