Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Lo mejor de Carlitos y Snoopy

El 2 d’octubre de 1950, la tira còmica Peanuts va estrenar-se simultàniament en set diaris dels Estats Units.

La sèrie està protagonitzada per Charlie Brown, el nen capgròs de sis anys que, vestit amb una samarreta amb una franja de rombes negres, és lúcid, bo, imperfecte i perdedor que afronta les Els Peanutsdesgràcies de la vida des del costat optimista amb l’ajuda dels Peanuts, els nens que integren la seva colla:Lucy, sempre preparada per “picar” psicològicament Carlitos i els seus projectes i convertida en la dolenta del grup, Linus, amb la seva manta sempre a sobre i el dit ficat a la boca, uns gestos amb els quals aplaca la seva inseguretat davant del món, Sally, germana petita de Carlitos: banal, superficial, i amb l’únic desig de trobar un bon espòs, Patty i Marcia, la desastre a l’escola i l’aplicada, respectivament, Schroeder, el superdotat pianista, amant de Beethoven i Colorina, la nena pèl-roja de la qual Brown està enamorat.

Charlie Brown i SnoopyDos anys després que sortís la primera tira còmica, es va integrar el gos Snoopy, un filòsof existencialista, poètic, irreverent, lliure, que dorm sobre la teulada de la seva caseta vermella, i amb qui Charlie Brown va formar un vincle d’amistat que va enamorar a l’audiència, que va pujar lentament fins a arribar 355 milions d’lectors a tot el món. Poc després s’afegiria l’ocell Woodstock que va fer el seu niu a la panxa de Snoopy.

A més dels còmics es van fer pel·lícules, caricatures per a televisió i centenars d’articles, que fins ara ocupen un lloc important en vendes.

El contrast entre la vida fantàstica imaginada per Snoopy sobre de la teulada de la seva caseta vermella i la terrenal de Charlie Brown, va generar un perfecte equilibri entre humor i filosofia que es va convertir en la seva particular marca de la casa i que va captivar, i segueix captivant, els cors de nens, joves i grans.

Lo mejor de Carlitos y SnoopyAra acaba d’aparèixer Lo mejor de Carlitos y Snoopy una antologia inèdita que celebra sis dècades de la tira còmica més memorable del dibuixant Charles Schulz. Seixanta anys que no són res per a una sèrie que va obrir una gran bretxa en el còmic per allunyar-se dels superherois d’acció i crear un nou espai poblat per nens i animals sorprenentment reflexius.

Avui aquests personatges de còmic són encara una gran font d’ingressos milionaris per als descendents del dibuixant, que va morir de càncer l’any 2000.

Charles SchulzSchulz, puntual a la cita amb la vinyeta fins a la vigília de la seva mort, va voler retratar la imaginació i la derrota per a una generació obligada a lluitar amb el somni americà.

És així com Schulz va passar de professor d’art amb una vida tirant a solitària a dibuixant multimilionari per obra i gràcia d’uns personatges que, comandats primer pel sempre abatut Charly Brown i eclipsats més tard pel més enginyós i somiador cànid de la història del còmic, no van trigar gaire en convertir-se en icones generacionals.

Charlie Brown mostra el costat optimista de la soledat, així és com va descriure Schulz al seu personatge central.

Segell SnoopyEl seu contrapunt el té en l’excentricisme de Snoopy, que manté una relació dominant amb el seu amo, invertint absolutament els papers, ja que l’única missió de Charlie Brown sembla ser alimentar i fer feliç el seu gos, que es comporta com un ésser hedonista i independent.

A Snoopy se’l sol representar damunt de la seva caseta, dormitant. Té diversos alter-egos, com el d’escriptor frustrat o aviador de combat, en eterna lluita contra el Baró Roig, Manfred von Richthofen.

Charlie BrownCharlie Brown a la Biblioteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari