Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Gataca, de Franck Thilliez

Gataca. Franck ThilliezFranck Thilliez va néixer el 1973 a Annecy. Enginyer de les noves tecnologies, actualment viu al Pas-de-Calais on es dedica a l’escriptura.

La seva primera novel·la El ángel rojo va ser nomenada Premi Polar Francès de 2004. També és l’autor de La chambre des morts, que ha estat adaptada al cinema. L’èxit d’aquest llibre li va permetre dedicar-se exclusivament a escriure.

Les seves novel·les, en les que mostra gran preocupació per problemàtiques de la societat contemporània, pertanyen als gèneres de terror i policial, i solen estar poblades per criminals de ments malaltisses.

Es pot explicar l’èxit de Franck Thilliez pel fet que en les escenes dels seus thrillers mai hi ha violència gratuïta. Tot s’explica. Les seves novel·les es nodreixen de la investigació científica. Té la capacitat d’alternar passatges foscos de la vida amb moments molt realistes i commovedors.

L’any 2010 va publicar El síndrome E, el primer volum d’un díptic sobre la violència, i el primer on es creuen els dos personatges creats per l’autor: la tinent de policia de Lille Lucie Henebelle i el comissari Franck Sharko, de la policia criminal a París. Tots dos policies tenen talent amb la seva professió, però la vida de la família patirà les conseqüències.

Malgrat que la seva nova novel·la Gataca, i El síndrome de E són independents, hi ha una linealitat en el que fa a les relacions entre els dos personatges principals. Les primeres pàgines de Gataca són fosques, molt fosques: una de les bessones de Lucie és trobada morta, l’altra és viva. Lucie deixa la policia per dedicar-se a la supervivent. No vol tenir res a veure amb la seva antiga vida. S’ha convertit en una dona trista que ha perdut el seu entusiasme per la vida. Sharko, per la seva banda, ha perdut el seu desig de lluitar contra els molins de vent i ha abandonat les seves responsabilitats per ser un simple inspector, molt a prop de la imundícia humana.

La novel·la ens mostra inicialment les vides d’aquests dos desafortunats amants. Tot canvia quan Sharko demana ser reincorporat a la Cort Penal de París en el famós moll des Orfevres. Ha d’investigar la mort d’una estudiant, Eva Louts. Sembla haver estat assassinada per un ximpanzé en el centre d’investigació de primats on treballava. Mentrestant, Lucie s’assabenta que l’assassí de nens Grégory Carnot, s’ha suïcidat a la seva cel·la: “Ho ha fet arrencant-se una artèria del coll amb els dits”, li explica un antic col·lega. Lucie, com si anés a fer un veritable dol, decideix anar al funeral.

Franck Sharko i Lucie Hennebelle es troben al cementiri. El policia, encara pertorbat i sentint-se responsable pel desenllaç del drama de les bessones, ofereix a Lucie participar en la seva investigació. Tots dos es reuniran en una espiral on la violència tornarà a ser l’ull de la tempesta. La clau de tot l’ADN genètic, ja saps. Però sap vostè el que sabem només el 2% de les funcions d’aquest ADN? La resta es plena de sorpreses.

Seguint les empremtes d’Eva, Lucie viatja als Alps ont trobarà en una esquerda al cim d’un massís les restes d’una família de neandertals als quals va matar un cromanyó. Un crim que es remunta a milers d’anys.

Sharko segueix investigant i explorant el passat d’Eva Louts. Després de fer viatges curts a Mèxic i Brasil, comença una gira per les presons franceses per estudiar onze reclusos que tenen en comú el ser violents i que han comès brutals crims.

Quin és l’invisible fil uneix aquests crims atroços, comesos amb 30.000 anys de diferència? La solució de l’enigma està en les lletres: GatacaLucie Hennebelle i Franck Sharko es veuran immersos en una investigació que, a través de la genètica, els conduirà a les arrels del mal.

Llibres

  • Gataca

  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari