Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Festa dels Tres Tombs 2012

Els tres tombs

El 17 de gener, Vilanova i la Geltrú tornarà a celebrar la festa dels Tres Tombs, dita la festa major petita, en honor a Sant Antoni Abat, co-patró de la ciutat des del 1363.

Cavalls i carros engalanatsEls Tres Tombs és la festa ancestral de les bèsties, la festa dels ramaders, dels traginers, de tots els homes que treballaven amb els animals del bestiar.

En els últims anys, però, aquesta festa la van prendre com a pròpia els traginers i, en menor grau, els pagesos.

Els seus descendents l’han fet perdurar fins avui, que ha esdevingut una jornada lúdica i festiva, Cavall blancuna jornada d’exhibició dels traginers, on es pot gaudir de l’art d’engalanar carruatges i carros de pagès tirats per cavalls, ases i rucs.

Tothom que hi vol participar s’afanya a tenir el carro i els animals en perfecte estat. Els carros ben pintats i engalanats, i els cavalls, mules i matxos ben respatllats i lluents. És la seva festa.

Cavall engalanatUna setmana abans ja comença la celebració, amb el trasllat de la bandera per ser entregada al banderer escollit. La lectura del pregó, concerts, el gran ball, exposicions i el llançament dels dotze morterets són activitats que acompanyen, en els dies previs, la diada de Sant Antoni Abat, completant un programa farcit d’actes per a que tots el ciutadants i visitants en puguin gaudir.

Aquí podeu consultar i descarregar-vos el Programa d’Actes dels Tres Tombs 2012.

El dimarts 17 de gener la jornada festiva començarà a les 8 hores amb el tradicional Esmorzar d’escalfament per a tots els participants a la Masia en Frederic. A partir de les 10h, des de la plaça de Sant Antoni es farà el Toc de crida a ofici a càrrec dels Ministrers de Vilanova, mentre s’arria la bandera al domicili del banderer d’enguany i l’equip portant inicia l’anada a ofici per celebrar l’Ofici solemne.

A partir de les onze començarà la part més lluïda de la festa amb la concentració de cavalleries, carros i carruatges a la Masia d’en Frederic per anar cap a la plaça de Sant Antoni on,Recorregut per la Rambla a les 12h, començarà la benedicció de cavalleries i carruatges i els Tres Tombs de 2012.

El recorregut anirà des del carrer de la Bomba, i per la plaça de les Neus, carrers de l’Aigua, de Josep Coroleu, de la Torre d’Enveja, de Menéndez y Pelayo, avinguda de Francesc Macià, Josep Coroleu, avinguda de Cubelles, carrer de l’Havana, rambla Principal i plaça de les Neus, finalitzant així el primer tomb per començar el segon tomb amb el mateix itinerari.

Un cop finalitzin els tres tombs, al voltant de les 14h, es farà el lliurament de premis i trofeus a l’alçada del número 15 de la rambla Principal.

El tortell de Sant Antoni

La festa de Sant Antoni a Vilanova i la Geltrú té un element culinari molt important i que l’identifica: el Tortell de Sant Antoni. És tradició que a les cases vilanovines que celebren aquesta diada es mengi com a postres aquesta llaminadura dolça.

Es tracta d’un tortell rodó i amb un forat al mig que és fet de massapà i que al seu interior conté una figureta d’un animal. El tortell es pot comprar a les pastisseries i es regala a tots els participants de la cavalcada dels Tres Tombs.

Però si us estimeu més fer-lo vosaltres aquí teniu una Recepta del tortell de Sant Antoni, senzilla però boníssima. Ja ens ho direu…

I no volem acabar sense deixar-vos algunes dites populars sobre la festa de Sant Antoni:

Dites de Sant Antoni

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari