Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Cap de Dona

El principal enemigo de la creatividad es el buen gusto. Pablo Picasso

Cap de donaDurant aquesta setmana ha estat notícia el robatori de l’obra pictòrica Cap de dona de la Galeria Nacional d’Atenes que tot i exhibir principalment art grec dels segles XIX i XX, durant la darrera setmana tenia en un lloc preferent l’obra del pintor malagueny en una mostra d’obres de mestres europeus que incloïa nombrosos dibuixos i pintures d’autors com Dürer i Rembrandt.

Pablo Picasso va crear i pintar Cap de Dona a l’any 1934, es tracta d’un oli sobre llenç que va ser donat a la pinacoteca grega pel mateix Picasso com un regal personal al poble grec en agraïment per la seva resistència al nazisme a l’any 1946 després d’acabar la Segona Guerra Mundial.

L’art de Picasso es pot dividir en tres etapes: l’època blava, la rosa i naturalment, el cubisme del que és el principal exponent. La primera época del pintor és produeix entre Barcelona i Paris durant els primers anys del segle XX, aquí ens deixa obres com Vell amb guitarra, Arlequí pensatiu, Miserables davant la mar, Evocació: L’enterrament de Casagemas, Dona arraulida, Dues dones assegudes a les Nacions Unides bar, La malenconia i un Autoretrat.

A l’any 1904 s’estableix definitivament a la capital francesa i comença una nova étapa pictòrica amb els colors rosa i blau. Els llenços es fan més càlids i no estan exempts de cert sentimentalisme. Els temes es fan més alegres i apareixen figures com saltimbanquis, pallassos, acròbates, arlequins i nus femenins. Entre les obres més destacades trobem pintures com L’abraçada, Dos nus, La filla de Frede, Adolescents o Gran nu en peu.

Pablo PicassoFinalment arriba l’època del cubisme. Aquesta és l’etapa més important de l’art de Picasso, i la més transcendent. Comença el 1906 i termina a principis dels anys vint amb obres com Dona a la butaca, La noia de la pellissa, Viva França, Cap de noia, Arlequí, Dansa o Home recolzat a una taula.

Però no va ser fins a El Guernica quan va arribar al seu punt màxim convertint-se en una referència obligada de l’art i la cultura occidental. Es tracta d’un encàrrec del govern republicà durant la Guerra civil, on l’artista va mostrar tot l’horror que es pot sentir durant un conflicte armat i encara avui es continua interpretant el quadre en les seves diferents vessants.

Pablo Picasso

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari