Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Sherlock Holmes: Juego de sombras

Avui 5 de gener s’estrena Sherlock Holmes: Juego de sombras, la seqüela de Sherlock Holmes (2009), pel·lícula en la qual Guy Ritchie adaptava l’univers creat per Sir Arthur Conan Doyle a finals del segle XIX. Robert Downey Jr repeteix el seu paper com el detectiu més famós del món, Sherlock Holmes, i Jude Law torna com el seu amic i col·lega, el Dr Watson.

Sherlock Holmes i el Dr. Watson

El professor James Moriarty fa, en aquesta seqüela, la seva aparició a càrrec de l’actor Jared Harris. No és l’única gran incorporació d’aquesta segona part: Mycroft Holmes, el germà de Sherlock i un dels més carismàtics personatges creats per Conan Doyle, tindrà aquí el seu protagonisme a través de l’actor Stephen Fry, mentre que altres coneguts personatges del Cànon repeteixen amb els mateixos actors assignats: Rachel McAdams torna a ser Irene Adler, i Eddie Marsan es torna a posar sota la pell de l’inspector Lestrade.

Mycroft HolmesAquesta nova aventura començarà amb una sèrie d’atemptats que semblen no tenir un nexe en comú. Una sèrie de bombes són col·locades en llocs específics i, al principi, encara que tot sembla indicar que és obra dels anarquistes, aviat comença a donar-se a entendre que s’està posant en pràctica un perill conflicte diplomàtic que podria fer saltar pels aires la pau. Holmes haurà d’investigar aquests fet i seguirà una de les pistes fins a un club clandestí de cavallers, on ell i el seu germà, Mycroft Holmes (Stephen Fry) brinden pel Dr Watson en la seva última nit de solter.

És allà on Holmes es trobarà amb el tercer element que defineix la trama d’aquesta continuació: Simza (Noomi Rapace), una endevina gitana, que es converteix en la clau per resoldre el cas, i també en una eventual companya de fatigues per Holmes i Law. Així descriu l’actriu al seu personatge: “Sim és una lluitadora carrer. Pot donar cops de puny i puntades de peu, i és molt bona amb els ganivets, però quan es fica en situació, agafa el primer que té a mà”. Sim busca el seu germà perquè ha caigut en les xarxes del doctor Moriarty i, a canvi d’informació, demanarà a Holmes que l’ajudi a trobar al seu germà. La recerca de Holmes en el terreny de Moriarty es torna més perillosa, ja que l’astúcia de Moriarty va sempre un pas per davant, acostant-se a completar el seu pla sinistre. Si té èxit, no només li portarà una immensa riquesa i poder, sinó alterar el curs de la història.

Sim i Moriarty

En qualsevol cas, no cal dir que torna a ser la parella per formada per Holmes i Watson la gran protagonista: “A tots ens encantaria tenir la genialitat de Sherlock Holmes, encara que és molt més fàcil empatitzar amb Watson. Com que és metge, és un intel·lectual per dret propi però, en certa mesura, Watson és un home del munt que se sent atret per la vida d’acció i Holmes és la seva via d’escapament cap a aquesta vida. Fan una parella perfecta, i aquest és el motor que impulsa aquestes històries”, afirma el director Guy Ritchie.

Sherlock Holmes: Juego de sombras és, a la seva manera, una road movie que treu als protagonistes d’Anglaterra i els porta per tota l’Europa continental del XIX. Això va suposar un esforç de producció i recreació considerable, des de la ambientació de l’apartament de Baker Street, en els estudis Elstree, al districte de Greenwich per rodar les escenes que tenen lloc tant a Anglaterra com a França, passant pel Richmond Park londinenc que va servir per filmar el campament gitano de Sim, o la drassana de Chatham que va ser la fàbrica de municions alemanya Meinhard.

Menció a part mereixen les cataractes Reichenbach, als Alps suïssos, un escenari creat per l’equip d’efectes visuals de Tes Jarrett, que alberga una lluita a mort entre Holmes i Moriarty, i que tenen un significat de sobres conegut per tot bon coneixedor del detectiu consultor.

Sherlock a la BibliotecaSherlock Holmes a la Biblioteca.


Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari